U okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg provodi GIZ u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke, a u sklopu Dana srednjoškolaca i srednjoškolki, u četvrtak je, u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“ Zenica, održana promocija Priručnika za integrisanje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje. Promociji su prisustvovali i uposlenici i učenici Tehničke škole Zenica i Srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica.
„Cilj ovog skupa jeste promocija jednakih prava za sve, te njihova participacija u svim sferama društvenog života“, rekao je, između ostalog mr. Nikad Kamenjaković, direktor SMŠ „Mladost“ Zenica.
Sadržaj priručnika poslužit će kao alat nastavnom kadru prilikom realizacije nastavnih i vannastavnih aktivnosti, a cilj je da omogući i unapređenje profesionalne orijentacije učenika.
“Sadržaj Priručnika uglavnom je vezan za promociju rodne ravnopravnosti u srednjim stručnim školama i naravno da će ovaj priručnik da koriste naši uposlenici na različite načine i koristit će upute i primjere koji se nalaze u ovom priručniku”, kaže Neldin Trako, pomoćnik direktora Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica.