U JU Gradska biblioteka Kakanj, tokom protekle sedmice upriličene su promocije dvije knjige, te promocija radnih sveski. U ponedjeljak, 13. februara, održana je promocija radnih sveski Kreativko 2, autorice prof. Fatime Kadrić, a koje su rezultat autoricinog dugogodišnjeg iskustva u odgojno-obrazovnom radu. U četvrtak, 16. februara, upriličena je promocija knjige „Heroji našeg vremena“, autora: Selvedina Dedića, Edmire Dedić i Amele Talić.


Slovenačko udruženje građana Jožef Špringer Kakanj je u četvrtak, u Gradskoj biblioteci Kakanj, upriličilo obilježavanje slovenačkog kulturnog praznika “Prešernov dan”. Program je vodila predsjednica Davorka Drijančič, u ime Ambasade obratio se dr. Zvone Žigon, a muzičke tačke i recitacije Prešerenove poezije izveli su članovi Udruženja, a koje je pripremila nastavnica slovenskog jezika Mateja Kregar.


“Ono što je značajno jeste da su promociji prisustvovali kakanjski srednjoškolci što nas jako raduje, jer su oni nova generacija na kojoj ostaje budućnost našeg društva, a mi kao autori želimo prenijeti poruke koje sadrži knjiga za dobrobit kvalitetnijeg društva”, kazala je Talić.
U petak, 17. februara, održana je promocija autorskog prvijenca, romana „Simboli Venere“ Kakanjca Haruna Goralije. Promotori su bili dr. Esad Bajtal i prof. Adis Bešić.
„Vrijednost djela određena je karakterom vremena u kojem je učinjeno. U oskudnim vremenima mrvice dobra postaju svjetionici za navigiranje u moru besmisla. Knjiga Haruna Goralije “Simboli Venere” je baš to djelo, u baš takvom vremenu. Puno je toga što ovu knjigu čini posebnom, vjerovatno je još više toga ostalo skriveno u simbolima kojima ne znam značenje“, rekao je, u svojoj recenziji, prof. Bešić.