U do posljednje stolice ispunjenoj čitaonici Gradske biblioteke Zenica prošlog utorka, a u organizaciji Udruženja „Baton“ Zenica, održana je promocija romana „Ostani što jesi“ autora Safeta Alića. Autor je kao dječak dočekao rat u Bosni i Hercegovini, dočekao agresiju u Srebrenici i kao dječak je ponio najkrvavije slike u svome sjećanju. Odlučivši se da piše ovu knjigu, ušao u jedan začarani krug ispisivanja povijesti Srebrenice. Prva promocija održana je u Tuzli a prije Zenice i u Bratuncu.
Jedan od najdražih odgovora zbog čega je napisao ovaj roman, istakao je na početku izjave za Našu riječ autor Alić, jeste pouka za buduće generacije, da pokažemo da možemo kad hoćemo, da se izvučemo iz krize u kojoj smo predstavljeni kao žrtve, kao gubitnici, jer to nismo.
– Kao dječak od 14 godina sam bio izdvojen i namijenjen za ubistvo, kao i svi drugi. Igrom slučaja i Božjom voljom, imao sam sreće da svojom snalažljivošću nađem put spasa. Često kažem, kao autor ove savremene knjige koja ne govori samo o genocidu, stradanju i ružnim stvarima, da će to biti biti jedan ružni dio koji će kroz život smanjivati godine koje bi trebale da budu normalne -kazao je Alić i dodao da se u knjizi svi možemo pomalo pronaći.
– Govori se i o životnim uspjesima tako da mislim da će čitaoci, posebno malo iskusniji, pronaći vjerojatno buduće staze za svoje unuke. Danas imam posebnu čast da se promocija održava u gradu u kojem sam počeo svoj novi život, svoj start pozitive kroz život. Mladima ću reći da uvijek razmišljaju o Srebrenici, da se nikad i nikome ne ponovi. Ne želim nikome da njegovo dijete umre mlado. Također, uspjeha nema gledajući televiziju, uspjeh dolazi Božjom voljom ako se mi trudimo -kazao je Alić na kraju.
O romanu su na promociji, pored autora, govorili još: Amir Ismić, Amel Tuka, Hajrudin Čamdžić i Esnef Sejkanović.