U Gradskoj biblioteci Kakanj, proteklog utorka je upriličena promocija knjige „Vrtić i grad“ autora Hasana Hasagića. Promotori su bili: prof. psihologije Vildana Neimarlija, prof. Edita Bajrić, prof. Emir Omeragić i prof. Aida Šišić Hakulija.
„Kako je rastao naš grad, tako su rasle i institucije koje su organizirale, razvijale i podržavale njegov rast. Tako je nastao i Vrtić i evo sada narastao do ovih visina. Zato i naslov knjige „Vrtić i grad“. Vrtić nije mjesto gdje neke tete čuvaju djecu, dok njihovi roditelji rade, to je mjesto gdje se djeca vaspitaju i obrazuju. I treba omogućiti svoj djeci da pohađaju vrtić. Zbog budućnosti djece i naravno naše Bosne i Hercegovine“, rekao je promotor prof. Omeragić.
„Sada, kada su moja djeca već stasale osobe, često razmišljam koliko je vrtić utjecao na njihov razvoj ličnosti, afiniteta, kulture i obrazovanja. Polazak u školu i sve što škola sa sobom nosi, prilagođavanje novoj sredini i ljudima nikad im nije predstavljalo poteškoće. Za to je velikim dijelom zaslužna i ova predškolska ustanova. Radeći duži niz godina u obrazovanju, uočavam vrijednosti vrtića i vidim koliko pruža našoj djeci i društvu u cjelini. Da li mu dovoljno uzvraćamo? Mislim da zaslužuje mnogo više“, kazala je Šišić Hakulija.
Autor, Hasan Hasagić rođen je 1950. godine u Kaknju, gdje je završio osnovno obrazovanje. Nakon završene Učiteljske škole u Sarajevu, radio je nekoliko godina u osnovnim školama, a od 1978. godine prelazi u Predškolsku ustanovu „Mladost“ u Kaknju, gdje radi kao sekretar a potom direktor, i na toj funkciji ostaje do penzionisanja, 2012. godine.