Udruženje „Baton“ Zenica protekle sedmice upriličilo je promociju knjige „Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije“ autora mr.sc. Admira Lisice. Riječ je o knjizi koja svjedoči o teškim iskušenjima kroz koje prolazi bošnjački narod, te značaju političkog organizovanja u kontekstu očuvanja vlastitog identiteta i opstanka.
„Kroz jedan hronološki pristup pokušao sam da prikažem šta su sve Bošnjaci prošli kroz svoju historiju do potpunog sazrijevanja. Knjiga obuhvata period od 1878. do 1995. godine, mada je njen glavni fokus od 1906. godine kada se osniva prva bošnjačka politička organizacija pod nazivom Muslimanska narodna organizacija do 1993. godine kada, ustvari, Bošnjaci jasno kažu „ne“ podjeli Bosne i Hercegovine, ali isto tako kažu da žele vratiti u upotrebu bosanski jezik, te obnoviti i reafirmirati svoje nacionalno ime Bošnjak“, kaže Lisica istakavši da knjiga obiluje mnoštvom informacija o bošnjačkoj historiji, političkoj organiziranosti, ne samo Bošnjaka BiH već i Bošnjaka Sandžaka i dijaspore.
O knjizi su ovom prilikom govorili dr.sc. Amir Ismić i dr.sc. Asim Delibašić.
„Pred nama je jako interesantna knjiga koja je pisana jednostavnim stilom koji je prilagođen svim čitaocima i nudi nam da u našoj kući saznamo kroz šta su sve prošli Bošnjaci. Historija Bošnjaka je bolna i svaka knjiga koja se pojavi na našim prostorima, a tiče se nacionalnog osvještenja našeg naroda, je željno iščekivanja. Autor je ovom knjigom želio da poruči da se osvjestimo i probudimo, te da znamo ko smo i šta smo“, kaže Ismić.
„Autor je u svojoj knjizi na interesantan način govorio o bošnjačkoj naciji i modernoj historiji Bosne. Svojim trudom i zalaganjem kroz ovu knjigu nas je upoznao sa historijom Bosne i Hercegovine i političkim razvojem bošnjačkog naroda“, poručio je Delibašić.