Udruženje „Baton“ Zenica je protekle sedmice u prostorijama Gradske biblioteke Zenica upriličilo promociju zbirke pjesama „Čavkarica i druge pjesme“ autora rahmetli prof. dr. Smajila Durmiševića.
„Kroz večerašnju promociju napravit ćemo osvrt na jamu Čavkarica gdje je u Drugom svjetskom ratu počinjen zločin, a o kojoj bošnjački narod ima veoma malo poema. Pored naših promotora zbirke pjesama, imamo i gosta iz Mostara koji sa svojim udruženjem obilazi jamu“, kaže doktor historijskih nauka Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica i jedan od promotora zbirke pjesama.
Na promociji su govorili i Said Šteta, književnik i publicista, kao i prim.dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.
„Kada je upitanju književni izražaj prof.dr. Smajila Durmiševića, moram reći da je bio vrsan haiku pjesnik. Bio je naš Ernest Hemigvej u poeziji jer kratkoća njegovog izraza i snaga njegovih riječi su nešto posebno. I ovo djelo je napisano dotaknuti bolom Čavkarice i svih naših stradanja u Bosni i Hercegovini ali bez namjere da probudi osudu i pakost već, naprotiv, samo da napiše i pokaže istinu. Tu se ogleda vrijednost njegovog djela“, kaže Šteta.
Prema riječima prim.dr. Senada Huseinagića, prof.dr. Smajil Durmišević bio je izvanredan čovjek, intelektualac i književnik. „Naš Smajo, kako smo ga zvali odmilja u Institutu, u svom stručnom razvoju postigao je mnogo. Bio je čovjek koji je imao hrabrosti da, kroz svoju odmjerenu komunikaciju, kaže istinu. Kada je upitanju književnost on se bavio „bosanskom haiku poezijom“. Svoje poeme posvjetio je historiji BiH, stradanjima bošnjačkog naroda, a ova zbirka poezije, koju promovišemo nakon njegove smrti, je kruna onoga što je radio u svojoj književnoj karijeri. Nije pisao da se sjećamo lošeg dijela naše prošlosti već da nam bude opomena“, ističe Huseinagić.