Udruženje „Baton“ Zenica protekle sedmice organizovalo je promociju knjige „Ratni zločini nad djecom Zavidovića od 1992-1995. godine“ autora Mirnesa Halilovića.
Promovirana knjiga rezultat je višegodišnjeg naučno-empirijskog istraživačkog rada, te je njen osnovni smisao cjelovitija i dublja spoznaja zločina koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu počinjeni nad djecom s područja općine Zavidovići. „Na području općine Zavidovići u navedenom periodu život je izgubilo 25 djece, od toga 13 dječaka i 12 djevojčica, koji su ubijani isključivo zbog svoje nacionalne i vjerske pripadnosti. Knjiga „Ratni zločini nad djecom Zavidovića od 1992-1995. godine“ je spomen na oduzete živote nevine djece i trebamo sve učiniti da se ovakav zločin ne ponovi“, kaže Halilović.
Knjiga sadrži imena djece sa svim identifikacionim podacima ubijene djece, njihove fotografije kao i preko 167 autentičnih izjava ljudi koji su bili neposredni svjedoci zločina. Značajan dio knjige posvećen je i stradanju civilnog stanovništva, te ubijenim odraslim licima s područja Potklečja. „Istraživanje ove tematike je po prirodi stresno iz razloga što najbliži članovi porodica govore o stradanjima svojih najmilijih. Da bi se ovakav jedan rad uspješno završio potrebno je imati dosta energije i strpljenja“, ističe Halilović, te dodaje da je nastavio sa istraživačkim radom ali o drugim temama, te da se nada da će nova monografija uskoro ugledati svjetlost dana.
Predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica Amir Ismić istakao je da edukativnim tribinama i promocijama knjiga žele obilježiti 30 godina od agresije na RBiH. „Kroz naše aktivnosti želimo se sjećati onoga što se desilo, što su prošle porodice poginulih te ukazati na značaj mira na ovim prostorima“, poručio je Ismić.