Udruženje „Baton“ Zenica protekle sedmice, u prostorijama Gradske biblioteke Zenica, upriličilo je promociju knjige „Sana 95-Posljednja ratna operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine“ autora Hamze Veladžića. Knjiga govori o otporu, junaštvu i pobjedi, a prikupljajući informacije za knjigu, autor je kontaktirao više od hiljadu svjedoka i učesnika.
„Knjiga „Sana 95“ je, uz veliki trud i rad, urađena u rekordnom vrememu, odnosno od ideje do štampanja su protekle dvije godine. Obavio sam razgovor sa preko hiljadu aktera i obišao sam skoro sva mjesta u Bosni i Hercegovini odakle su dolazili direktni i indirektni učesnici operacije. Operacija „Sana 95“ je bila najmasovnija, najkrvavija, a ujedno i najbrilijantnija operacija ARBiH. Trajala je ukupno 35 dana i u toj bici bilo je 350 poginulih boraca, a ukupno je učestvovalo 25.000 boraca Armije RBiH. Kao i sve druge operacije i ova je imala svoje uspone i padove. Bilo je jako kritičnih momenata i puno drama. U knjizi od 600 stranica pokušao sam djelimično sve to prikazati iako bi trebalo nekoliko knjiga da se sve drame opišu i ono što se zaista dešavalo. Nadam se da će neko nastaviti ovdje gdje sam stao kao i da čitaoci razumiju cilj pisanja ove knjige“, kaže Veladžić.
Na promociji su, pored autora, o knjizi govorili i akademik prof. dr. Faik Uzunović, dr.sc. Amir Ismić i hafiz Dževad ef. Šahinović.