Gradska biblioteka Zenica je protekle sedmice upriličila promociju knjige „Vedran i vatrogasci“ autora Harisa Imamovića. Kombinirajući razgovore s junacima, sudska svjedočenja i dokumente, autor u svom prvijencu prati sudbine Vedrana Smailovića, sarajevskog čeliste, i vatrogasaca u vrijeme opsade grada.
„Knjigu sam počeo pisati kada smo bili u izolaciji, a koja me podsjetila na Sarajevo koje nisam proživio. Iako je pisana po stvarnim događajima, ova knjiga je, s druge strane, puna života, putovanja i optimizma. Iako im je opsadom uskraćena sloboda i kretanje, junaci, čudom sudbine, putuju po cijelom svijetu“, kazao je, između ostalog, autor Haris Imamović prilikom predstavljanja knjige.
Na promociji je u ulozi promotora govorio Kenan Efendić koji je ovom prilikom istakao da je autor ovim dokumentarističkim romanom iznenadio mnoge ljude.
„Pisana je po stvarnim ljudima i stvarnim događajima, koristeći sve alate književnog pisanja. Ovaj način pisanja nam kazuje da je stvarnost uvijek gora, teža i tragičnija od same fikcije. Radikalni događaji kao što su opsade i razaranje gradova, masovni zločini i genocidi, nameću se kao logičan izbor jedne poetike. Knjiga je satkana iz različitih elemenata kao što su pripovijedanje na osnovu dokumentacije i zaključaka, monolozi ličnosti koji u romanu postaju likovi, te sudski dokumenti, odnosno izjave svjedoka, vještaka,…“, ističe Efendić.
U utorak 25. oktobra, zenička biblioteka upriličit će promociju knjige „Kuća koja teče“ autora Huseina Haskovića sa početkom u 19 sati. O knjizi će, u ulozi promotora, govoriti Samedin Kadić.