Promocija romana kakanjskih tinejdžera „Ko je zapalio zvijezde?“ autora Mehmeda Đokića i „Simboli venere“ autora Haruna Goralije održana je protekle sedmice u Gradskoj biblioteci Zenica. Razgovor sa autorima vodio je Adis Bešić.
„Knjigu sam krenuo pisati sa 18 godina i sada mogu reći da sam na nju istinski ponosan jer je obiljelježila jedan dio mog života. Čitaoci će knjigu da shvate na način na koji njima odgovara jer je, kako kaže poznata izreka, ljepota u oku posmatrača. I to je istinito. Sadržaj knjige je koncipiran tako da svako od čitaoca može da pronađe dio koji će mu odgovarati“, kaže Đokić istakavši da je knjigu pisao nestrpljivo iščekujući šta će se naredno desiti i zbog toga je, kako kaže, cijeli proces pisanja bio uzbudljiv.
„Knjigu sam pisao kako bih na nekome stavio traga, odnosno kako bih mu poklonio dio sebe. Pričati o svojoj knjizi je veoma teško jer ona, u suštini, govori sama za sebe. Venera može da ima nekoliko značenja: predstavlja boginju ljepote kod Rimljanja ali i najsjajniji objekat na nebu kojeg na našim prostorima zovu još i zvijezda Danica koja predstavlja simbol nade i simbol jutra“, kaže Goralija te dodaje da je u knjizi zastupljena i poezija i proza. „Čitanje djela je stvaranje djela i iz tog razloga sam odlučio da bude knjiga i poezije i proze. Iako se mogu čitati u cjelini, isto tako su svaki tekst i svaka pjesma pisani zasebno te se tako mogu i čitati, a neće se izgubiti osnovno značenje“, ističe Goralija.
Kako je poručeno na promociji ove dvije knjige, jedan od ciljeva druženja u Gradskoj biblioteci Zenica jeste stavljanje akcenta na umjetnost kako bi se pokazali da mladi ljudi imaju način kako da pobjegnu od iskrivljenog sistema vrijednosti, te da se vrate istinskim vrijednostima.