Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je na sjednici u četvrtak donijela zaključak kojim je, u skladu s datim mišljenjem Ministarstva za pravosuđe i upravu, zauzela stajalište da nema prepreka da se prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio poslanik Alen Kapković, uputi u dalju proceduru, sve dok, kako je saopćila Press služba, ostaje u okviru ustavnih odredbi.
Brisanje stava

Hasaničević

Poslanik Kapković je predložio da se iz člana 6. Zakona o Vladi ZDK, briše stav 4 koji određuje broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda.
Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu, koje je traženo u okviru procedure za usvajanje navedene izmjene, je da se brisanjem navedenog stava neće narušiti ustavne odredbe kojima je propisano poštivanje ustavnog načela o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih.
“Pridržavajući se odredaba Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Ustava ZDK, proporcija se utvrđuje prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Predložena rješenja osiguravaju odgovarajuće pozicije i za one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda”, stoji u obrazloženju mišljenja.


Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić i ministrica zdravstva Tanja Radoš Kosić, oboje kadrovi HDZ-a BiH, napustili su sjednicu nakon što je odbijen Jelićev prijedlog da se ova tačka skine sa dnevnog reda. Jelić smatra da bi se ukidanjem navedenog stava Zakona o Vladi ZDK-a, moglo desiti da se u nekom budućem sazivu imenuje Vlada bez ministara iz reda Hrvata.


Zakon iz 2005. godine
Ministar za pravosuđe i upravu Edin Hasaničević kaže da je broj ministara iz reda svakog konstitutivnog naroda uvršten u Zakon o Vladi ZDK-a 2005. godine. Naglašava da tim izmjenama nije uvažena pozicija građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda, niti je matematička formula argumentovana popisom stanovništva iz 1991. godine.


Kontaktirali smo predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobojskog kantona Ivu Tadića koji nam je kazao da i dalje traju razgovori te se traži način kako da se, u prvom, redu Zakon o Vladi povuče, to jest da ne ide u daljnju parlamentarnu proceduru.
– HDZ je trenutno dio Vlade a vidjet ćemo se što će se desiti, to ovisi i od ovih dogovora. Ukoliko se Zakon ne povuče, Županijski odbor HDZ-a BiH će preispitati sve odluke -kazao nam je Tadić.


“Ovim izmjenama se ne dovodi u pitanje nacionalna zastupljenost niti jednog od konstitutivnih naroda, ali se otvara šira rasprava da li je primjenom postojećeg zakona u periodu od 2005. godine došlo do ugrožavanja prava drugih stanovnika koji se izjašnjavaju drugačije. Kao resorni ministar ću nastojati da se nikom ne uskrate prava i da se svakom prizna ono što mu pripada”, rekao je Hasaničević.
Volja zastupnika
Naglasio je da će zadnju riječ imati zastupnici u Skupštini ZDK-a, koji će se, po skraćenom postupku, izjasniti o prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK-a.