Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao, za mjesec decembar 2020. godine iznosi 1.863,47 KM i za 55,06 KM je jeftinija od potrošačke korpe za novembar prošle godine.

Tutmić

Iako prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, prema posljednjim podacima za oktobar 2020. godine, iznosi 961,00 KM, nema mjesta za kvalitetniji život pa Zeničani teško žive i sve je više onih koji na kraju mjeseca jedva uspiju spojiti kraj s krajem. Penzioneri, čija prosječna penzija u F BiH iznosi 427,92 KM, su jedna od najugroženijih kategorija društva pa sa malim penzijama, kako kažu, jedva uspiju pokriti osnovne životne troškove te se samim tim život svodi na puko preživljavanje. Jasmin Tutmić: “Kome danas nije teško izmiriti mjesečne troškove sa malim platama i penzijama.

Smajlović

Meni lijekovi trenutno ne trebaju ali ima ljudi koji ih koriste, a pritom žive sa 370 KM penzije i od toga moraju izdvojiti 100 KM za lijekove. Neka im je Bog na pomoći.”
Eniz Smajlović: “Kao i svakom građaninu, pogotovo penzionerima, teško je izmiriti sve mjesečne troškove. Prvo moramo izmiriti dadžbine pa onda koliko ostane, ali mora se živjeti. Pored toga, kupujem i lijekove jer ih nema na recept. Kako bi se reklo u narodu, koliki je jorgan, toliko se pokrivamo.” Ćamka Arnautović: “Muž i ja smo penzioneri, s tim što, pored obaveza oko kuće, imamo i nezaposlenu djecu.

Arnautović

Bez obzira na sve, režije moramo obavezno platiti. Iako imamo penziju, uvijek nešto ostavimo za “ne daj Bože”.