Vjernici najveće zeničke katoličke župe „Sv. Ilije“ proteklog četvrtka su proslavili svoj patron. Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, a katolici kod nas ga slave i kao zaštitnika Bosne i Hercegovine već 250 godina. Uz koncelebraciju 13 svećenika, misu je predvodio fra Stipo Kljajić profesora s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sarajevu.
– Od velikog proroka Ilije nas dijeli 3.000 godina. Živio je u vremenu velike pomutnje, religiozne i političke. Nosio je svoju krhkost i ljubav kad kaže: Gospodine, već mi je svega dosta. Ali je bio jasan, čvrst i nepotkupljiv. To u našem vremenu, također velike pomutnje, stoji kao veliko nadahnuće. Danas bismo željeli da nas Ilija svojim nadahnućem također ohrabri da i mi možemo reći kao on: Moj Bog je Isus Krist. Duboka je tradicija naše zemlje u proslavi svetog Ilije. Biskup fra Pavao Dragičević već je 1752. godine tražio od Svete stolice da Ilija bude zaštitnik ove zemlje. Duboka je tradicija, također, proslave i štovanje svetog Ilije u zeničkom kraju. Oltar koji je iza nas je nabavljen prije 180 godina, ovo mu je treće mjesto: od Crkvica, Gornje Zenice i od 1910. godine ovdje je u našoj crkvi -kazao je u uvodnom pozdravu, između ostalog, okupljenim vjernicima župnik fra Marko Kepić.
Nakon misnog slavlja kojeg je svojim pjevanjem animirao župni zbor, okupljeni su na platou ispred crkve odigrali tradicionalno kolo a za njihovo osvježenje su se pobrinuli mladi iz zeničkog ogranka Frame koji su pripremili brojne slastice.