U skladu s odredbama Zakona o držanju, nošenju i nabavljanju oružja i municije u ZDK, postoje opći i posebni uslovi koji su potrebni da se ispune kako bi fizičko lice moglo dobiti odobrenje za nabavljanje oružja. Portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić u razgovoru za Našu riječ istakao je najčešće razloge za oduzimanje dozvola za nošenje oružja.
Razlozi za oduzimanje oružja
– U praktičnoj primjeni zakona najčešći razlozi za oduzimanje oružja i oružnog lista su: činjenje krivičnih djela, činjenje prekršaja s elementima nasilja, poremećeni obiteljski i susjedski odnosi, prekomjerno uživanje alkohola, agresivno i ekscesno ponašanje, te drugi poremećaji u ponašanju, nošenje i upotreba vatrenog oružja suprotno zakonskim odredbama i slično -kazao je Valentić a potom istakao da su u toku 2023. godine Policijske stanice na području kantona po zahtjevima fizičkih lica izdali 2.862 odobrenja za nabavljanje oružja, dok je za pravna lica izdato 25 odobrenja.


Svoja saznanja o nezakonitom posjedovanju oružja ili mogućnosti zloupotrebe građani mogu prenijeti policijskim službenicima Uprave policije ZDK putem poziva na besplatni broj telefona 122, putem maila [email protected] ili direktnim kontaktom s policijskim službenicima na terenu -kaže Valentić.


U toku 2023. godine, na području kantona je oduzeto sljedeće nelegalno posjedovano oružje: osam automatskih pušaka, 18 lovačkih pušaka, 11 pušaka ostalih vrsta, 35 pištolja, jedan automatski pištolj, pet ručnih bombi, tri eksplozivna sredstva ili naprave, 93 komada noževa, bajoneta, 15 boksera i 31 komad drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, te 966 komada municije raznog kalibra.
Prijavite nelegalno oružje
– Također, u toku 2023. godine u upravom postupku od građana je oduzeto 231 komad legalnog vatrenog oružja, iz raznih razloga, a neki od njih su, istek važnosti oružnog lista, odnosno građani nisu u roku podnijeli zahtjev za zamjenu oružnog lista, zatim nepropisno čuvanje legalnog vatrenog oružja ili drugi razlozi koji su propisani Zakonom. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ohrabruje i poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policijskim službenicima i na potpuno anoniman način prenesu svoja saznanja o svim nezakonitim radnjama, a posebno o osobama za koje sumnjaju da mogu nezakonito koristiti ili zloupotrijebiti oružje, bez obzira da li se radi o osobama čije je mentalno zdravlje narušeno ili su u pitanju zdrave osobe. Svoja saznanja građani mogu prenijeti policijskim službenicima Uprave policije ZDK putem poziva na besplatni broj telefona 122, putem maila [email protected] ili direktnim kontaktom s policijskim službenicima na terenu -kazao je Valentić na kraju.