Nakon što su od Vlade Zeničko-dobojskog kantona dobili negativan odgovor na zahtjev za usklađivanje plata u iznosu od 15% za prosvjetne radnike, predstavnici sindikata osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i kulture ZDK, obavili su razgovore sa predstavnicima političkih stranaka koje čine većinu u Skupštini ZDK. Ispunjenje svojih zahtjeva očekuju do početka nove školske godine.
„Od njih smo, zaista, dobili ogromnu podršku svim našim zahtjevima, tako da očekujemo da, definitivno, u narednom periodu političke partije utječu na svoje ministre i predstavnike u Vladi ZDK, da ponovno sjednemo za pregovarački sto. Ohrabruje činjenica da je ministrica finansija u Vladi ZDK, Dženana Čišija, u svom posljednjem obraćanju, kazala da će se nastaviti socijalni dijalog, i mi ovih dana očekujemo poziv od strane Vlade, kako bi tu kompletnu priču završili do početka školske godine. Dakle, sasvim smo sigurni da postoji, definitivno, među političkim subjektima pozitivno raspoloženje, moramo vidjeti još kakva je situacija u Budžetu, ali može se pronaći rješenje, imajući u vidu posljednje izvještaje Uprave za indirektno oporezivanje, gdje se ponovno bilježi rekordno prikupljanje finansijskih sredstava u budžetima. Očekujemo da se i ova priča sa prosvjetnim radnicima pozitivno završi, kako bi oni u novu školsku godinu krenuli sa još dodatnim motivima i dodatnim naporom“, kazao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK i Saveza samostalnih sindikata BiH.
Ukoliko do početka nove školske godine ne dobiju pozitivan odgovor, obratit će svom članstvu, te zatražiti njihove stavove. „Svaka sindikalna podružnica, svih osnovnih i srednjih škola, i ustanova kultura, će imati mogućnost da se izjasni o daljnjim koracima sindikata. Dakle, uradit ćemo samo ono što od nas naši članovi budu tražili“, dodao je Šatorović.