Rudari su za danas, 23. novembar, najavili protest pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu radi ispunjavanja osam zahtjeva, među kojima je stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca o primjeni novog Pravilnika o radu i Pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva, potpuna realizacija Sporazuma od 19. maja tekuće godine, kao i donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima.
U sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede BiH od 1. decembra ove godine bi mogla početi primjena novih Pravilnika o radu i učinku, koji, kako tvrde radnici, idu na njihovu štetu. Zbog drastičnog smanjenja plata i lošijih uslova rada su najavili pobunu. Kako su više puta isticali, ne mogu bez ulaganja ostvariti dobre rezultate, a upozorili su i na sve veći odliv mlađe radne snage.
– Mi idemo, svih sedam rudnika, na proteste 23. novembra, u 11 sati, pred zgradu Vlade Federacije BiH. Nismo spremni prihvatiti novi Pravilnik o radu. Ne znam da igdje drugo u državi ima firma u kojoj koeficijent ide od 1 do 1,5, a u kolektivnom ugovoru fino piše da on ide od 1 do 4. Ne možemo prihvatiti da uposlenike na svim radnim mjestima stave u 0,5 koeficijenta. Prema našim saznanjima, koeficijenti u Elektroprivredi idu od 1 do 5 i nešto -rekao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.
-Pozvali smo sve uposlenike Rudnika mrkog uglja Kakanj da nas podrže maksimalno na protestima, 23. novembra. Osnovni problem je jednostrano nametanje od Elektroprivrede reorganizacije, pa Pravilnika o radnom učinku čime stavljaju „ruke u džep“ uposlenicima u rudnicima. Po prijedlozima njihovih pravilnika, umanjili su stratnu platu za 30% svim uposlenicima rudnika u koncernu. To apsolutno nije prihvatljivo. Njihovi pravilnici su samo opteretili radnike, bilo koji nedostatak u procesu proizvodnje stavljaju na teret uposlenicima u rudniku. Bilo šta da fali, opet je po leđima uposlenika -kaže Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Kakanj, te dodaje da većina uposlenih u rukovodstvu RMU Kakanj nisu članovi Sindikata i ne zna kakav je njihov stav.
Kako kažu iz Sindikata, shodno novim pravilnicima, osnovna plata rudara smanjuje se za najmanje 30 posto, a na osnovu umanjenja postojećih koeficijenata. Kako su istakli, rudar kao prvi kopač trenutno ima osnovnu plaću bez posebnih otežanih uslova u iznosu od okvirno 850 KM, a sa smanjenjem ona bi iznosila 620 KM.
Na jučerašnjem sastanku u Zenici, istaknuto je da se zahtijeva i smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH, Admira Andelije, kao i smjena direktora rudnika, koji su stavili u primjenu pomenute pravilnike.