Povodom Međunarodnog dana mira u Visokom je po prvi put organizovana Šetnja mira, u kojoj su učestvovali učenici nekoliko visočkih osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice, Franjevačkog samostana i pravoslavne crkve. Šetnja mira je realizovana u organizaciji Udruženje žena “Mozaik” iz Velikog Čajna, a uz podršku “GNRC Arigatou International” iz Najrobija te ujedno predstavlja početak projektnih aktivnosti pod nazivom “Škola za mirotvorke/mirotvorce” koji je finansijski podržala Gradska uprava Visoko.
“Do sada smo kroz naše aktivnosti obišli mnogo gradova u BiH, ali je ovo prvi put da u Visokom organizujemo Šetnju mira. Željeli smo poslati poruku da možemo kroz zajedničko djelovanje svih institucija i svih članova društva doprinijeti boljem miru, boljem životu i dati pozitivan primjer generacijama koje dolaze da samo mirom, suživotom i pomirenjem možemo izgraditi naše društvo”, rekla je Ismeta Begić, organizator Šetnje mira.
Obilježavanje je počelo posjetom Franjevačkom samostanu Sv. Bonaventure u Visokom, o kojem je govorio fra Josip Ikić, nakon čega su se učesnici Šetnje mira gradskim ulicama uputili ka Tabhanskoj i Bijeloj džamiji, gdje su od strane imama Edžnana Hajrića i glavnog imama Medžlisa IZ Visoko Midhata ef. Čakalovića mogli čuti dosta informacija o ovim istorijskim vjerskim objektima. Protojerej Miljan Rađenović je bio domaćin u Hramu sv. Prokopija u Visokom, nakon čega su učesnici Šetnje mira u Svetosavskom domu, kao završni čin obilježavanja Svjetskog dana mira, pisali poruke mira i ljubavi.
“Ponosan sam na ovu kolonu, na naše zajedništvo i na rezultate da našem narodu pokažemo da je kod običnih ljudi mir, sloga i želja za zajedništvom u svakom vremenu iskazana pa evo i kod mlađih učesnika i potomaka, kojima ćemo akoBogda ovu našu zemlju ostaviti u amanet da i dalje zajednički, poštujući jedni druge, svoje živote čine sadržajnim i ispune dobrom”, istakao je glavni imam Medžlisa IZ Visoko Midhat ef. Čakalović, dok je fra Josip Ikić poručio da su mjesta koja su zajedno obišli temelj naše kulture i Bosne i Hercegovine.