ONI SU BUDUĆNOST BIH


Protekle sedmice, u hotelu Hills na Ilidži, održano je takmičenje u programiranju Hexapod robota na kojem su učestvovali učenici Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ Nemila.
Kako navode iz Škole, od 29 osnovnih i srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine te preko 500 učenika uključenih u ovaj projekat, učenici Davud Hečimović, Najla Skopljak i Hamza Telalović, pod vodstvom mentora Edbera Kubata, osvojili su prvo mjesto.
„Zadatak za učenike bio je da programiraju Hexapod robote da plešu uz određenu pjesmu po njihovom izboru. Mi smo izabrali pjesmu „Billie Jean“ od Michael Jacksona te smo pokušali simulirati dobro poznati moonwalk. Najveći izazovi sa kojima su se učenici susretali jeste osmišljavanje i koordinacija pokreta robota u ritmu muzike jer su u pitanju djelići sekunde, a svaki pokret predstavlja bar jednu liniju koda. Informacije radi, naš ples imao je preko 1.200 linija koda“, kaže Ahmed Buljubašić, direktor OŠ „Ćamil Sijarić“ Nemila.
Učenici su se za takmičenje pripremali tokom cijele školske godine, izučavajući više cjelina.
„Nastavni materijali na platformi sastoje se od zasebnih cjelina (modula) koje učenici izučavaju i prelaze cijelu školsku godinu. Finalni projekat je, upravo, i nastao spajanjem svih tih modula u jednu zajedničku cjelinu. Dakle, kroz cijelu školsku godinu, učenici su radili i pripremali se za finalnu smotru. Tu su, između ostalog, izučavali sljedeće cjeline: Sklapanje i kalibracija robota, Razvoj mobilne aplikacije za upravljanje Hexapodom, 3D modeliranje Heksapoda, Arduino programiranje i elektronika te razvoj robotske ruke“, kaže direktor Buljubašić istakavši da su učenici osvojili vrijedne nagrade poput tableta i zvučnika.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK