Zenička ekipa sa članovima žirija

ONI SU BUDUĆNOST BIH


Studenti Univerziteta u Zenici ostvarili su izuzetan uspjeh na regionalnom Univerzitetskom takmičenju u Budvi, koje je održano u periodu od 15. do 19. maja ove godine. Na takmičenju je učestvovalo preko 1.700 studenata iz šest država, te 20 gradova. Stručni žiri je jednoglasno proglasio ideju studenata Univerziteta u Zenici najboljom, što je zeničkom Univerzitetu donijelo prvo mjesto.
Posebno se istakli
U konkurenciji brojnih univerziteta iz regiona, Ahmet Patković, Emina Šaćirbegović i Mateo Sušić su se posebno istakli u kategoriji znanja, gdje su dobili zadatak da predstave inovaciju za unapređenje bankarskih sistema. Zenički studenti su napravili projekat pod nazivom “Dobbi”, koji je predstavljen kao virtuelni asistent za mobilno bankarstvo koji bi svojim korisnicima pružio uvid na njihove finansije, pomogao im pri planiranju raspodjele njihovog dohotka, ograničavanju njihove dnevne potrošnje i stvaranjem mogućnosti za povrat novca od 3% prilikom kartičnog plaćanja. Ahmet, Emina i Mateo su za 90 minuta uspjeli da smisle ideju, naprave prezentaciju i esej, koji im je donio pobjedu na ovom takmičenju.
Posvećenost, znanje i inovativnost

Prvi na regionalnom Univerzitetskom takmičenju u Budvi

Ovaj uspjeh zeničkih studenata pokazatelj je da su mladi naša pokretačka snaga i budućnost, te da im je samo potrebna prilika da svoj talenat, znanje, vještine i naporan rad pokažu i pretoče u uspjeh. “Jako sam sretna i ponosna na sebe i svoje kolege zbog našeg ostvarenog rezultata. Drago mi je da je prvo mjesto u znanju pripalo našem Univerzitetu u Zenici, te se nadam da ćemo imati priliku opet da učestvujemo na ovakvom tipu takmičenja i ostvarimo isti rezultat”, kaže Emina Šaćirbegović.
I Ahmet Patković ističe da je jako sretan i ponosan na ovaj uspjeh, te da mu je posebno drago jer su Univerzitet u Zenici predstavili u najboljem svjetlu. „Pored toliko univerziteta iz Beograda, Splita, Ljubljane i drugih, mi smo ubjedljivo osvojili prvo mjesto. Ovaj trenutak je jedno sjećanje koje ostaje za čitav život i često ćemo ga spominjati. Jako mi je drago što smo Univerzitet u Zenici predstavili na ovako lijep način i dokazali da Zenicu ne treba odbaciti ni u jednom takmičenju, a pogotovo ne u znanju“, kaže Patković.
Kako kaže Mateo Sušić, ovaj uspjeh im je dodatna motivacija da nastave s radom i daljim usavršavanjem. „Takmičenje je okupilo najbolje timove iz zemalja regije, a konkurencija je bila izuzetno jaka. Uprkos izazovima, naš tim je pokazao izuzetnu posvećenost, znanje i inovativnost, što nas je dovelo do ovog prestižnog priznanja. Zahvaljujemo se organizatorima takmičenja na izvanrednoj prilici za razmjenu znanja i iskustava. Ovo postignuće nas dodatno motiviše da nastavimo s radom i daljim usavršavanjem. Ponosni smo što smo predstavljali našu zemlju i naš grad, te smo pokazali da se trud i rad isplate. Ova pobjeda je dokaz da se uz timski duh i neprekidno zalaganje mogu ostvariti i najambiciozniji ciljevi. Hvala svima koji su vjerovali u nas“, kaže Sušić.
Iz Univerziteta u Zenici su čestitali učenicima i zahvalili im se na sjajnoj promociji Univerziteta, ističući da je pobjeda dokaz kvalitetnog rada i posvećenosti studenata i nastavnog osoblja Univerziteta u Zenici. Iz Unije studenata su poručili da im je drago da mogu još jednom potvrditi da Univerzitet u Zenici njeguje talente i pruža podršku vrijednim studentima, uputivšu iskrenu zahvalnost sponzorima koji su omogućili studentima učešće na ovom prestižnom takmičenju.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK