Nakon što je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona uz podršku Misije OSCE-a u BiH uspješno implementiralo Office365 platformu za škole s područja ZDK, u saradnji s Pedagoškim zavodom počeo je prvi seta Webinara o korištenju Office365 platforme za nastavnike, učenike i roditelje osnovnih škola s ciljem stvaranja preduslova za online nastavu i unapređenje digitalnih kompetencija učesnika odgojno-obrazovnog procesa.
Planirana je realizacija osam webinara za tri ciljne grupe u osnovnim i srednjim školama (nastavnici, učenici i roditelji) tokom tri sedmice od 26.11. do 11.12.2020. godine. Također, postoji mogućnost organiziranja i dodatnih webinara ukoliko se za tim ukaže potreba nakon uvida u povratne informacije o održanim obukama. Tema svih webinara je korištenje platforme Office365 za potrebe online nastave.
– Analiza realizacije konslutativne nastave primjenom informaciono-komunikacijskih tehnologija u osnovnim i srednjim školama Zeničko-dobojskog kantona, koju je izradio Pedagoški zavod, je pokazala potrebu za jedinstvenom platformom radi ujednačene organizacije i realizacije online nastave na nivou Kantona kao i potrebu za povećanjem nivoa digitalnih kompetencija učesnika odgojno-obrazovanog procesa. S tim u vezi sve gore navedene aktivnosti su proizašle iz detaljnog istraživanja i analize potreba odgojno-obrazovanog sistema-kažu iz Pedagoškog zavoda.
Prošle sedmice održani su prvi webinari za učenike polaznike razredne nastave (od 1. do 5. razreda) i njihove roditelje. U toku ove sedmice počinju webinari za učenike polaznike predmetne nastave.
Koliko su ove aktivnosti odgovor na iskazane potrebe pokazuje i činjenica da su za webinare koji su realizirani prošle sedmice sve ciljne grupe pokazale veliki interes jer je npr. za prvi dan obuke bilo preko 15.000 prijavljenih učesnika.