Na ovogodišnjem Federalnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola učenici su pokazali zavidno znanje. Među njima je i Tarik Mujkić iz Zavidovića, učenik III razreda Gimnazije „Rizah Odžečkić“. „Federalno takmičenje iz fizike održano je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a učestvovalo je preko stotinu učenica iz svih oblasti. Iako se u oblasti C-optika, atomska fizika i teorija relativnosti takmičilo preko 30 učesnika, uspio sam ostvariti najbolji rezultat i osvojiti prvo mjesto zbog čega se osjećam izuzetno sretno, ispunjeno i zadovoljno“, kaže Mujkić.


„Mladi trebaju ulagati u sebe i svoje znanje jer znanje je moć. Samo ulaganjem u znanje mogu očekivati i nadati se boljoj budućnosti“, poručio je Mujkić.


Ljubav prema fizici rodila se, kaže, u osmom razredu osnovne škole, kada je počeo da se takmiči, a za to je zaslužna njegova tadašnja nastavnica koja mu je pružala nesebičnu podršku. „Do sada sam učestvovao na tri kantonalna i tri federalna takmičenja. Ipak, ovo zadnje takmičenje za mene je posebno iz razloga što je kruna mog truda i rada“, ističe Mujkić. Kako bi ostvario najbolji plasman na takmičenjima priprema se redovno, koristeći zbirke zadataka, skripte sa prethodnih takmičenja, kao i učešća na kampovima iz fizike. „Mladi trebaju ulagati u sebe i svoje znanje jer znanje je moć. Samo ulaganjem u znanje mogu očekivati i nadati se boljoj budućnosti“, poručio je Mujkić.

 

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK