Nakon godinu dana pauze, Zeničane je za Praznik rada ponovno obradovala prvomajska budnica koju su izvodili članovi Duvačkog orkestra Zenica, ovaj put u najmlađem sastavu. Tradiciju koja traje još od 1926. godine započela je tadašnja Rudarska limena glazba koja je zatim prerasla u Gradski duvački orkestar. Ustaljena ruta zeničkim ulicama počela je već u 5 sati ujutro, a orkestar su s velikim emocijama dočekivala stara, poznata lica ali i brojni mladi koji žele nastaviti tradiciju u kojoj su učestvovali njihovi roditelji.
Dirigent ovog orkestra, Azur Bijedić, rekao je da ja pandemija ostavila veliku prazninu ali da život ipak mora ići dalje.
– Lijepo je ponovno biti na cesti, svirati za naše sugrađane ali dosta tog je drugačije. Nažalost, mnogo dragih ljudi nas je napustilo. Osjeti se praznina i u našem orkestru ali i na ulicama. Moramo ići dalje i nadam se da više nećemo imati prekida. Ove godine smo malo izmijenili naš repertoar, uz tradicionalne koračnice izveli smo i covere popularnih rock pjesama-rekao je Bijedić te dodao na kraju da se orkestar u toku cijele godine priprema za Prvomajsku budnicu koja je kruna njihovog rada.
Posebno je emotivno bilo ispred Nacionalnog restorana „Salčinović“, mjesta na kojem je u proteklim decenijama orkestar dočekivao poznati zenički privrednik, rahmetli Rasim Salčinović. Ovaj put su članove orkestra darovali njegova supruga i sin Nasir.
– Neobično je i bolno. Moji roditelji, daidža i amidža su proveli više decenija s ovim orkestrom, tradicija će se nastaviti -rekao je Nasir Salčinović.
Nakon vožnji ulicama grada, članovi orkestra su druženje nastavili u svojim prostorijama.