Modernizacijom Zenice te dolaskom novih generacija, polako nestaju brojne tradicionalne manifestacije u ovom gradu. Donekle su se zadržale tek dvije iako u mnogo manjem obimu nego prethodnih godina: Čimburijada i Prvomajska budnica. Mladi članovi Duvačkog orkestra Zenica u posljednjim godinama su svojim nastupima otvarali brojne manifestacije poput Sarajevskog film festivala ili Zenica summer festa. Međutim, kako i sami ističu, najdraži su im nastupi oni koje su naslijedili od svojih prethodnika, defile zeničkim ulicama u Prvomajskoj budnici. Pohod gradskim ulicama počinje već u pet sati a muzičari izvode prigodne muzičke numere povodom Međunarodnog praznika rada. Sugrađani ih tom prilikom radosno dočekuju i darivaju hranom i pićem. I ove su godine krenuli iz Rudarske ulice gdje je njihov kamion prvo okićen karanfilima i jorgovanom. Naravno, ekipa Naše riječi je i ovaj put zajedno s njima muzičarima prošla zeničkim sokacima i mahalama. Nažalost, odlaskom starijih rudara i nekadašnjih članova Orkestra, muzičari iz godine u godinu imaju sve manje adresa pred kojim se zadržavaju, pozdravljaju te čestitaju praznik sugrađanima.
– Iako imamo puno nastupa tokom godine, što u Zenici, što u našoj državi što u inostranstvu, ova Budnica, Prvomajski uranak nam je uvijek nešto najvažnije –ističe Azur Bijedić, dirigent i potpredsjednik Upravnog odbora Duvačkog orkestra Zenica, te dodaje da je ove godine on bio najstariji učesnik a njegov trogodišnji sin najmlađi. Petnaestogodišnja Edna Krkić rekla je da je jako lijepo vidjeti sugrađane koji se raduju njihovom prolasku i muziciranju ulicama grada. Miran Hadžić je član orkestra već 12 godina te napominje da mu je ovo bila deseta Budnica.
– Ovo je tradicija i u duhu je Zenice. Za ovih 12 godina, koliko sviram u orkestru, doista nikada nisam shvatio kao profesionalno Prvomajsku budnicu. Mi smo amaterski orkestar, ali da je sasvim drukčiji pristup angažovanju Prvomajske budnice, Čimburijade ili sviranja na SFF-u ili Zenica Summer Festu, definitivno je drugačije –kazao je Hedžić.