O KULTURI JE RIJEČ


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su probe za novu predstavu za djecu „Ptica od pijeska“ prema tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Premijerna izvedba ove predstave najavljena je za polovinu mjeseca novembra. Prema riječima rediteljice Bešić ovo je prvi put da radi predstavu za djecu i konstantno razmišlja kako pridobiti njihovu pažnju.
– Već se naziru obrisi prve scene. Energija ansambla je odlična. Uživamo i zabavljamo se. S nekima sam već radila i imamo određenu dinamiku, ali sam zadovoljna kako svi zajedno surađujemo. Benjamin nam je dopustio da se igramo unutar teksta. Komuniciramo i mijenjamo stvari ukoliko smatramo da je to potrebno. Silvan i Feliks odlaze u Izasvijet u potragu za Pticom od pijeska koja ispunjava želje. Ono što je najvažnije jeste da Silvan na tom putu shvati šta je zapravo ljubav. Maštovita scenografija i kostimi Izasvijet čine još magičnijim -kaže Bešić te dodaje da u predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je zadužena Adisa Vatreš-Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.
„Ptica od pijeska“ autora Benjamina Bajramovića, priča nam priču o dječaku Silvanu koji ljubav poistovjećuje s materijalnim stvarima. Zajedno s lutkom Jednookim Feliksom odlazi na put kako bi pronašao Pticu od pijeska koja će mu ispuniti želju, ali na tom putu otkriva šta je to ljubav zapravo. Zraka Sunca u tegli, Čovjek ogledalo i Pas vezan ničim nam pomažu da naučimo kako pravo prijateljstvo čak i zle čarobnjake pretvara u dobre i kako nam laži ne mogu donijeti ništa dobro.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK