Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Julian Reilly boravio je u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, saopćila je Press služba.
Podrška stabilnosti i integritetu BiH
Ambasador Reilly je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo pruža punu podršku sigurnosti, stabilnosti i integritetu Bosne i Hercegovine te da će nastaviti djelovati u tom pravcu.
Posebno je naglasio važnost Zeničko-dobojskog kantona gdje je u toku realizacija nekoliko investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih je najveća ulaganje „Adriatic Metalsa“ u oživljavanje rudarenja u Varešu, koje će zasigurno pozitivno utjecati na privlačenje novih investicija u BiH.
Premijer se zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, istakavši da želi da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane najbolji partner i prijatelj te da zajedno nastavimo raditi na projektima značajnim za budućnost Bosne i Hercegovine.
Ekonomska sigurnost

Potcrtao je da je veoma važno da BiH ostane stabilna i uspješna te posvećena globalnim integracijama, naglasivši da posvećenost vlada djelima koja vraćaju nadu građanima i ekonomsku sigurnost imaju punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.
Premijer Pivić je upoznao ambasadora sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu kao i ključnim aktivnostima i planovima Vlade, koja je prošle sedmice napunila prvih 100 dana rada. Naglasio je da su sigurnost, stabilnost i razvoj ključni prioriteti, te da je Vlada u prvih 100 dana rada stvorila uslove za nesmetanu realizaciju planiranih projekata i mjera u 2024. godini.
Privreda u fokusu
Istakao je da je privreda u posebnom fokusu Vlade, jer želi nastaviti jačati konkurentnost domaćih kompanija istovremeno stvarajući uslove za privlačenje novih ulaganja iz cijelog svijeta.
Naglasio je da Vlada ZDK-a pruža maksimalnu podršku rudniku „Adriatic Metals“ u Varešu, koji će zvanično biti pokrenut 05. marta, jer ova najveća poslijeratna investicija u BiH donosi korist, prije svega općini Vareš, ali i cjelokupnoj ekonomiji ZDK-a, FBiH i države BiH, a ujedno ovaj kanton vraća u fokus velikih zapadnih investitora, što će vrlo brzo promijeniti ekonomske prilike i značajno poboljšati našu vanjsko-trgovinsku bilansu.
Nulti uticaj na okoliš
Naveo je da je “Adriatic Metals” do sada uložio ogromna sredstva u studije, analize, ali i tehnologije koje imaju za cilj nulti uticaj na okoliš i u tome je lider u Bosni i Hercegovini te dobar primjer drugim kompanijama. Sve su to, naglasio je, registrirale nadležne institucije ove države i izdale sve potrebne dozvole za rad, pogotovo one koje se tiču zaštite okoliša, a sve dok je tako ova kompanija će u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imati partnera i podršku.
Rekao je da je u fokusu Vlade borba protiv korupcije te da se kroz sveobuhvatni pristup borbi protiv korupcije vrati povjerenje građana u institucije te osigura potpuna transparentnost procesa koji se odvijaju u ovom kantonu.