U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedska sa 14 miliona KM, kao i lokalne vlasti sa pet miliona KM, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, mjesne zajednice maglajske općine obuhvaćene projektom: Misurići, Liješnica, Moševac, Jablanica i Bijela Ploča dobile su savremenu računarsku opremu. Inače, Projekt će direktno sarađivati sa 41 jedinicom lokalne samouprave, 199 mjesnih zajednica, obuhvatajući preko 400.000 građana. U ovih pet mjesnih zajednica puno je planova i projekata koji bi trebali učiniti lakšim i boljim život na konkretnim područjima, od osiguranja prostorija za rad mjesne zajednice do izgradnje bazena. Mještani na ovim područjima sami su odlučili koje projekte bi željeli realizovati uz pomoć donatora i domaćih institucija.
U Jablanici nemaju prostorije za rad MZ
U MZ Moševac definisali su prioritetne projeke za realizaciju a oni se uglavnom odnose na infrastrukturu i to do iznosa opredjeljenog projektom.
„Donirana računarska oprema znači puno, jer smo ranije poslove obavljali uglavnom privatno ili na svojim radnim mjestima. Nažalost, situacija nije ista u svim mjesnim zajednicama jer neke još nemaju svoje prostorije za rad. Nadamo se da će ih uskori i imati“, kazao nam Asmir Mrvoljak, predsjednik Vijeća MZ Moševac. U Misurićima, kako nam je rekao predsjednik Vijeća Samir Fetić, žele sanirati prostorije u objektu Doma, zamijeniti dotrajalu stolariju, urediti prilaz za invalide, u jednoj od prostorija osigurati sadržaje namjenje mladima kao što su sto za stoni tenis i bilijar te jedan veliki TV. U jednoj prostoriiji planira se urediti i spomen soba sa fotografijama poginulih pripadnika čete Misurići. „Mislim da su Misurići jedna od najaktivnijih mjesnih zajednica što se tiče radnih akcija i pomoći stanovništa u realizaciji projekata“, naglasio je Samir Fetić, predsjednik Vijeća MZ Misurići. U MZ Liješnica takođe planiraju osposobiti prostorije Društvenog doma, zamijeniti dotrajalu stolariju, okrečiti ih, u jednoj od većih prostorija urediti teretanu, a ostale prilagoditi potrebama MZ.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju