OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza bila je domaćin centralnog obilježavanja 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja za Zeničko-dobojski kanton.
Priznanje učiteljima
Kako je saopćila Press služba, čestitke prosvjetnim radnicima uputio je premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, odajući im priznanje za sve što su činili i čine tokom pandemije virusa korona, iznalazeći, kako je rekao, različite modele savladavanja gradiva uprkos ograničenim resursima kojima raspolažu.
“Vi radite ono što je najplemenitije i najodgovornije u zajednici, a to je voditi djecu pravim putem”, rekao je Kozlić.
Odgovoriti izazovima
Naglasio je da je zajednička zadaća pružiti odgovor na sve izazove u društvu i prilagoditi obrazovni sistem vremenu u kojem živimo.
“U tom smislu nadam se da će kurikularna reforma ići u pravcu da popravimo funkcionalno znanje i da olakšamo način izvođenja nastave. U narednom vremenu trebamo daleko više ulagati u odgoj, zbog prostora koji se zove internet stvarnost, a školu pretvoriti iz prostora obaveze u mjesto htijenja, volje i želje za znanjem”, istakao je.
Obnova škola
Naglasio je da je ovaj saziv Vlade ZDK-a uložio najviše sredstava u obnovu školskih objekata, kroz projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona KM putem kojeg se ove i naredne godine obnavlja 30 škola, ali i druge projekte. Sredinom ovog mjeseca počinju radovi na utopljavanju OŠ «Safvet-beg Bašagić” Breza.
“Plan Vlade je da do kraja mandata obnovi najmanje 60 škola. Na taj način ćemo popraviti infrastrukturni segment, a istovremeno vodimo računa o materijalnom položaju zaposlenih u obrazovanju. Povećali smo plaće i na tome nećemo stati, nego ćemo tražiti prostora za novi iskorak u dogovoru sa prosvjetnim sindikatima”, rekao je Kozlić.
Vlada i resorno ministarstvo, dodao je, radit će i na tome da se posveti više prostora djeci sa poteškoćama, kroz nove normative i standarde koji će omogućiti prisutniji angažman asistenata.
Kulturno-zabavni program
Zvanicama su se obratili direktorica ove škole Mersiha Šehić, predstavnik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK Šaban Bubalo te načelnik Općine Breza Vedad Jusić, a učenici su priredili prigodan kulturno-zabavni program.