Radnici ArcelorMittala Zenica su se, u petak, okupili, nakon odrađene prve smjene, ispred upravne zgrade ArcelorMittala, kako bi polusatnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog činjenice da nije potpisan novi pojedinačni kolektivni ugovor, mada im je prethodni ugovor istekao još 31. maja. Kako je kazao Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, Uprava, nakon ranije održanih sastanaka, nije prihvatila zahtjev Sindikata za zaključenje novog kolektivnog ugovora i povećanje plata i naknada, niti su ih pozvali na nove pregovore, a nakon što su, na press konferenciji održanoj protekle sedmice, najavili protestno okupljanje.
„Kompanija, definitivno, nema razumijevanja za naše probleme. Niko nas nije kontaktirao. Mi, i dalje, stojimo na raspolaganju. Nisu bitni sati, kad god nas pozovu, mi smo tu da riješimo problem u našoj kući. Ali, očigledno, oni nemaju osjećaj za ovaj novonastali problem“, istakao je Fetić.
Njihovi zahtjevi su, kaže, povećanje satnice, koeficijenta, novčane naknade za topli obrok, regresa,… „Kada sve uzmemo u obzir, to je povećanje za 25-30 posto. Međutim, Uprava tvrdi da je Kompanija u krizi. S obzirom na to da smo prethodne dvije godine imali toliku zaradu i profit, nije nam jasno gdje su te pare nestale“, dodao je Fetić.
Najavio je kako će u utorak, 26. septembra, održati sjednicu, a u četvrtak ili petak Skupštinu Sindikata, na kojoj će se razmatrati njihovi dalji koraci, odnosno mogućnost stupanja u generalni štrajk. Podršku Sindikatu i radnicima dali su, između ostalih, i Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.