Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica jučer (ponedjeljak, op.a.) su, od 07.00 sati, a nakon nepotpisivanja Pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024. godinu, stupili u generalni štrajk. Kako nam je kazao Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, odbili su ponudu Menadžmenta koja im je data u petak, te su, tako, ostali dosljedni svojim zahtjevima.
Fetić: „Sramna ponuda Kompanije“
Pojedinačni kolektivni ugovor za uposlenike ove kompanije je istekao 31. maja ove godine, a u novom Pojedinačnom kolektivnom ugovoru zahtjevi Sindikata su, između ostalog: povećanje najniže neto satnice, povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve platne razrede, povećanje dodatka na platu za noćni rad, povećanje dodataka za otežane i teške uslove rada, isplatu varijabilne plate za sve radnike, ovisno od dostignute EBIDTA, isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2024. godinu i povećanje iznosa naknade za topli obrok.
„U petak je, prije Skupštine Sindikata, bio sastanak Pregovaračkog tima i Uprave. To je bio i jedan pomak, s obzirom na to da nismo imali sastanke. Ponuđeno nam je povećanje naknade za topli obrok sa 5 na 6,5 KM, dok je naš zahtjev bio 7,5 KM, zatim da se isplata bajramluka, a što smo mi tražili u novom Kolektivnom ugovoru, umjesto poklona, isplaćuje u iznosu od 100 KM, te da isplata regresa za 2024. godinu bude u maju naredne godine. Ja sam te ponude iznio na Skupštini, međutim, kolegama je trebalo još vremena da se sa radnicima u pogonima konsultuju, tako da smo Skupštinu prekinuli u petak, nastavili je u nedjelju kada je, većinom glasova, izglasan štrajk. Kako su i kolege rekle, to je sramna ponuda Kompanije“, kaže Fetić.
U periodu dok traje štrajk, rade samo pogoni „Energetika“ i „Koksara“, a štrajk će, ističe Fetić, trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. „Kompaniji smo nudili kopromis, svaki dan smo zvali, pisali smo mail-ove, da organizujemo sastanke, da nađemo kompromis, međutim, od strane Kompanije nije bilo razumijevanja. Generalni štrajk će trajati do ispunjenja naših zahtjeva“, ističe Fetić.
Mujkanović i Šatorović: „Zahtjevi Sindikata su više nego opravdani“
Prema riječima Kenana Mujkanovića, predsjednika Sinikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, zahtjevi Sindikata ArcelorMittala Zenica su više nego opravdani.
„Za crnu metalurgiju, za najteže moguće uslove rada, za enormne prihode i profite koji su ostvareni, ove su plate ispod svakog nivoa. Dovoljno je reći da je osnovna plata KV radnika za 165 sati rada 943 KM. Više od 1.000 radnika su KV radnici. Ako poslodavci općenito ne promijene način poimanja stvari, na shvate koliko su sretni što uopšte postoje radnici koji su spremni da rade ove teške poslove za plate od kojih ne mogu živjeti, nego preživljavaju, ostaće bez radnika. Ako misle da naše stručne i vrijedne radnike mogu nadomjestiti strancima iz zemalja trećeg svijeta, grdno se varaju“, kaže Mujkanović.
Kako nam je kazao Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Savez, a s obzirom na to da smatraju da su zahtjevi radnika i više nego opravdani, daje punu podršku radnicima ArcelorMittala.
„Radnici ArcelorMittala preko šest mjeseci pokušavaju dogovoriti elemente Kolektivnog ugovora kako bi im se povećala plata, topli obrok i sl. Nažalost, ovi radnici su morali posegnuti za najradikalnijim metodama, metodi štrajka kako bi ostvarili svoja prava. S obzirom na to da su zahtjevi radnika i više nego opravdani, Savez samostalnih sindikata BiH daje punu podršku radnicima ArcelorMittala, jer zaslužuju da od svog rada zarade dostojanstvene plate kako bi sebi i svojim porodicama mogli osigurati dostojanstven život“, kaže Šatorović.
Iz Mittala poručuju: Štrajk ne donosi korist
Iz kompanije ArcelorMittal Zenica dobili smo saopštenje u kojem stoji da se Kompanija počela suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to uslijed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina. Rast cijena energenata i transporta te pad cijene starog željeza i drastičan pad potražnje na tržištu, direktno utječe na održivost Kompanije. To su, kako navode, ujedno i ključni razlozi trenutnog zaustavljanja proizvodnog procesa u Kompaniji. „U ovakvim okolnostima, nemamo niti najmanje prostora za još dodatno povećanje troškova, uključujući i one koje traži Sindikat kroz prijedlog novog Kolektivnog ugovora, a koji u konačnici iznose 30% povećanja troška za plate i ostale beneficije“, stoji u saopštenju upućenom medijima. Dalje se navodi da je minimalna satnica u Kompaniji znatno viša od satnice propisane granskim kolektivnim ugovorom te da osim satnice imaju propisane i koeficijente kojima se sve to umnožava, da su u januaru ove godine već povećali plaće za 16%, kako je propisano granskim KU, također dogovoreno u saradnji sa predstavnicima Sindikata.
Od 11. novembra je privremeno obustavljen rad Visoke peći zbog slabih tržišnih uslova, što je dovelo do privremene obustave cijele fabrike. Dogovor sa Sindikatom tokom šest pregovaračkih sastanaka o novom Kolektivnom ugovoru nije postignut što je rezultiralo štrajkom. „Takav potez nikome od nas ne može donijeti korist, već samo dodatne troškove, direktno ugrožavajući održivost i sigurnost radnih mjesta. Osim toga, odluka arbitra da obustavi bilo kakvu isporuku robe i prijem sirovina i materijala tokom štrajka je veoma ozbiljna za Kompaniju, s obzirom na njenu slabu finansijsku situaciju. Nadamo se da Sindikat razumije dugoročne posljedice štrajka“, stoji između ostalog u saopštenju.