Centralni skup Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održan je u nedjelju, u Gradačcu. Uz prisustvo nekoliko stotina radnika-članova sindikata iz cijele Bosne i Hercegovine, prošetali su gradom, odali počast ubijenoj djeci, te žrtvama 1941-1945. i agresije na BiH 1992-1995. godine.
Među glavnim zahtjevima istaknuta je borba za usvajanje Zakona o najnižoj plati u iznosu od 1.000 KM čiji Nacrt se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. Mora se, istaknuto je, definisati najniža plata koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe, te da je neprihvatljivo da prosječna plata iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu porodicu. „Minimalna plata od 1.000 KM = dostojanstven život radnika“, poručeno je, između ostalog, tokom protestne šetnje.
„S obzirom da je praznik bio posljednjeg dana Ramazana i više smo nego zadovoljni odazivom kolegica i kolega. Istakli smo naše zahtjeve u vezi sa minimalnom platom, položajem radnika u našoj zemlji, te mjerama koje se moraju donijeti kako bi se ublažio udar inflacije na radnike i građane, i zaustavio masovni odlazak radno sposobne i kvalifikovane snage iz BiH. Jedina stvar koja je bacila malu sjenu na veličanstven skup je ignorisanje od strane medija koji su, vjerovatno pod utjecajem Vlade FBiH, uradili sve da javnost ostane uskraćena za informacije i fotografije sa našeg obilježavanja Prvog maja“, kaže Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.