Zenički rudari oba proizvodna pogona Rudnika mrkog uglja Zenica okupili su se prošle srijede ispred ulaza u pogon „Stara jama“, odnosno Uprave RMU Zenica, kako bi još jednom ukazali na svoj problem te izdejstvovali isplatu aprilske plate. Podsjećamo da radnički neposluh zeničkih rudara traje od četvrtka, 25. maja, kad rudari druge smjene nisu sišli u jame. Zahtjev rudara, prilikom stupanja u radnički neposluh, bio je deblokada računa preduzeća, isplata cijele aprilske te dijela martovske plate te naknade za topli obrok. Poslodavac je rudarima na platnim listama prikazao da je obustavio dio plaće za izmirenje rata kredita prema poslovnim bankama, ali taj novac nije uplaćen na račune banaka.
Bez plaće nema proizvodnje
Zenički rudari, uprkos činjenici da je krajem prošle sedmice Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila sredstva za isplatu svih blokiranih sredstava, još uvijek nisu dobili aprilsku plaću niti prekinuli radnički neposluh, potvrdio je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić te ponovio kako radnici odbijaju bez plaće obnoviti proizvodnju.
-Radnici neće ni da čuju da obnove proizvodnju dok im na računima ne bude plaća za april te naknada za topli obrok i zaostali dio martovske plaće, a koji nam je bio obustavljen na platnim listama za otplatu kreditnih rata. Ljudima je na naplatu stigla i druga rata, mnogima su blokirani i računi. Jedina je sreća pa imaju mjesečne karte te mogu dolaziti i redovno se javljati na posao – kaže Avdić.
Zatvara se Stara jama
Direktor preduzeća Mensur Hukić ističe kako je u petak održao sastanak te apelirao na Sindikat i rudare da obnove proizvodnju, ali da nije u tome uspio.
– Novac je osiguran, ali banke nisu uspjele realizirati preko 300 naloga pa račun preduzeća još nije deblokiran. To je veliki posao i sigurno je da neće biti okončan danas (petak), a vidjet ćemo kad će biti gotovo i naredne sedmice. Molio sam da se obnovi proizvodnja, jer imamo novac za isplatu plaće i svih prispjelih obaveza, ali radnici nisu pristali -izjavio je Hukić.
Uprava tog preduzeća, za sad samo privremeno na 30 dana, odlučila je i nakon prekida radničkog neposluha obustaviti rudarske radove u pogonu „Stara jama“, a sve proizvodne radnike će prebaciti u pogon „Raspotočje“, koji bi mjesečno trebao proizvoditi 35.000 tona uglja te osigurati sredstva za normalno funkcioniranje u narednom periodu.