U nedjelju, 21. maja oko 23:00 došlo je do požara u JU Dom za stara lica Zenica. Brzom intervencijom hitnih službi, evakuirana su sva lica i požar je ubrzo ugašen. Direktor ove ustanove Kemal Efendić u izjavi za Našu riječ je jučer (ponedjeljak, 29. maj) kazao da se šteta mjeri u nekoliko desetina hiljada KM.
– Popravkom jedne nastale štete otkrivamo drugu tako da još uvijek nismo sigurni. Četiri prostorije su izgorile u potpunosti. Kompletan je paviljon začađen, svi zidovi će se morati ponovno krečiti. Izgorio je dio stolarije. Promptno smo djelovali, uveli izvođača radova i radovi na sanaciji se privode kraju. Naši korisnici su dan nakon požara svi vraćeni u Ustanovu -kaže Efendić i dodaje da je pomoć u saniranju štete obećana od strane Grada Zenice u iznosu od 20.000 KM, te od strane Kantona.
– Prema preliminarnom mišljenju stručnjaka, nakon izvršenog uviđaja utvrđeno je da je uzrok požara ljudski faktor, najvjerovatnije uslijed konzumiranja cigarete na mjestu na kojem to nije bilo dozvoljeno -izjavio je za Našu riječ portparol MUP-a ZDK Elvedin Fišek.
Prijemi za medicinske sestre i policajce
Prvu pomoć u spašavanju korisnica i korisnika ove ustanove pružile su dvije zaposlenice, dežurne medicinske sestre Nisveta Karalić i Halima Krehić. Par dana nakon ovog nesretnog događaja, delegacija Komore medicinskih sestara i tehničara ZDK u sastavu Melita Lelić, predsjednica UO Komore, Damir Perić, pravnik i Sabina Čolić, predsjednica Komore, posjetili su Dom za stara lica i uručile zahvalnice i cvijeće medicinskim sestrama za njihovo profesionalno, odgovorno i požrtvovano djelovanje u spašavanju korisnika Ustanove u požaru.
Načelnik Policijske uprave I, Mladen Kolak je u prostorijama policijske uprave, organizovao prijem za policijske službenike PS Centar Ernada Hibića i Emira Pašanbegovića te policijske službenike PS Crkvice Denisa Tomaševića i Avdiju Juhića, koji su iskazanom hrabrošću i profesionalnim pristupom i zalaganjem, zajedno s pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, Službe hitne medicinske pomoći Zenica, JU Dom za stara lica i građanima, uspješno evakuisali 75 štićenika doma iz požara, i tako još jednom pokazali humanu stranu policijskog posla.
– Analizirajući postupke hrabrih policijskih službenika, načelnik Policijske uprave je istakao da ovakvi primjeri profesionalnog postupanja i djelovanja policijskih službenika stvaraju osjećaj sigurnosti kod građana i doprinose povećanju povjerenja cijele zajednice u policiju-kažu iz MUP-a ZDK i dodaju da je Uprava policije MUP-a ZDK ponosna što ima ovakve pripadnike u svojim redovima te smatra da ponašanje i odgovoran pristup navedenih policijskih službenika prilikom izvršavanja poslova i zadataka treba da bude primjer profesionalnog odnosa, samoinicijativnosti.
Posjeta federalnog ministra Adnana Delića
Dom za stara lica u Zenici posjetio je Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je iskazao brigu i zainteresovanost, kao i opredjeljenje da Ministarstvo snosi dio troškova obnove Doma.
– Imamo naslijeđeni budžet u ovoj godini koji nam ne ostavlja puno prostora za neplanirana izdvajanja. Nemamo interventni fond, što ćemo sigurno promijeniti već u narednoj godini, ali za pomoć Domu u Zenici pronaći ćemo način da obezbijedimo sredstava kojima će se moći pokriti dio troškova za sanaciju –kazao je ministar Delić.