Na Koridoru Vc trenutno je aktivno osam gradilišta i to: Počitelj-Zvirovići: Lot1 i Lot2 (most Počitelj), Tarčin-Ivan: Lot1 i Lot2 (tunel Ivan), Ponirak-Vraca (tunel Zenica), Vranduk-Ponirak, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila.
Tunel dužine 3.360 metara
Ekipa Naše riječi je prošle sedmice obišla nekoliko gradilišta na području Zeničko-dobojskog kantona te se uvjerila da radovi napreduju planiranom dinamikom. Tunel Zenica ukupne je dužine 3.360 metara i predstavlja trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. U toku našeg obilaska ovog tunela obavljali su se, između ostalih, radovi na betoniranju sekundarne obloge tunela.
– U tunelu trenutno radi 80 radnika, radi se 24 sata. Mislimo da ćemo do sredine oktobra završiti betoniranje te pristupiti izradi odvodnje, kolovozne konstrukcije i opremanju tunela. Moram istaći da do sad, hvala Bogu, nismo imali većih nesreća i povreda na radu. Problem koji smo imali s vodom u tunelu Zenica smo uspješno riješili. Sa zadovoljstvom moram reći da posvećujemo pažnju kvaliteti izrade, kako zanatske tako i izrade materijala te ugradnje materijala. Imamo tri nivoa kontrole kvaliteta materijala, izvođač radova ima svoju, nadzorni inžinjer ima svoju službu koja radi na kontroli i Autoceste imaju angažovanu vanjsku firmu -kazao je Ahmed Mušija, šef projekta ispred JP Autoceste FBiH, te dodao da se na dionici Vranduk-Ponirak trenutno završavaju radovi na Sektoru 4.
– Na sektorima 7 i 1 je bio problem projekata. Intenzivno se radi na završetku tih projekata. Tu dionicu karakterišu nepovoljni geološki uslovi, odnosno više morfološki uslovi. Taj sam kanjon rijeke Bosne kroz Vranduk je specifičan i izuzetno zahtjevan, kako ukomponovat autocestu u tom prostoru u geološkom i morfološkom smislu. Mostovi su završeni konstruktivno, kad ostali dijelovi budu završeni onda će se mostovi asfaltirati. Sad imamo jasne ideje kako izaći iz tog kanjona -rekao je Mušija i napomenuo da ima određenih pomjeranja rokova ali da to neće uticati na završetak jedne cjeline od Zenice do Žepča koja je duga 19 kilometara.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju