Proslava pet decenija postojanja Ragbi kluba „Čelik“ Zenica počela je proteklog petka kad je u Muzeju grada Zenice otvorena izložba na kojoj su predstavljeni pehari, dresovi, fotografije i drugi materijal iz bogate historije kluba. Potom je promovirana prigodna poštanska markica koju su dizajnirale Zeničanka Anida Letić-Sikirić i dizajnerica kompanije BH Pošta Sunita Hamzić, kao i monografija „50 godina Ragbi kluba Čelik“, autora Mirze Dajića.


Brojne rođendanske aktivnosti
– Brojne titule u bivšoj državi, kao i u Bosni i Hercegovini, zaista su zavidni rezultati iza kojih stoji mnogo truda, ulaganja, odricanja i ja vam, u ime JP BH Pošta, čestitam na tome. Markica je odštampana u 10.000 primjeraka i ostat će kao trajan svjedok o Ragbi klubu „Čelik“ u historiji naše zemlje -rekao je Edis Đerzić, direktor Službe marketinga BH Pošta.
Utemeljitelj ragbija u Zenici i BIH, Suad Kapetanović, za ovu priliku stigao je iz Češke Republike. U izjavi se prisjetio početaka te svojih prijatelja, rahmetli Raifa Hadžića i Emira Salčinovića s kojima je započeo posao na formiranju ekipe i kluba.
– Velika mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati obilježavanja pola vijeka postojanja ragbija i RK „Čelik“ u Zenici, prvih sedam godina kao RK Zenica. Pričati o osnivanju Kluba i prvih 19 godina, koliko sam tu poklonio Gradu i omladini, bilo bi dugotrajno. Koliko je bio mukotrpan rad za prvih devet godina, malo bi ko i vjerovao. To znaju ti momci koji su me pratili i slijedili te došli do tih rezultata -rekao je Kapetanović
– Svima vam čestitam rođendan kluba i hvala vam na ukazanom povjerenju. RK Čelik je najtrofejniji klub u BiH, kada je u pitanju kolektivni sport. Monografiju sam pravio tako što sam radio kroz ljudske priče o poznatim ragbijašima, anegdotama. Najvažnije je da je Klub opstao -rekao je autor monografije Dajić.
Revijalne utakmice
Na stadionu Kamberovića polje je u subotu odigrana revijalna utakmica u kojoj su se sastali bivši ali i sadašnji „Crno-crveni“ ragbisti. Potom je u restoranu Staro pozorište održana sjednica Skupštine kluba. Proslava 50. rođendana je završena turnirom za najmlađe ragbiste u nedjelju prijepodne.