Jedan od najtrofejnijih klubova u Bosni i Hercegovini, Ragbi klub „Čelik“ Zenica uskoro obilježava 50 godina postojanja. Zenički ragbi klub prvi trening je održao 8. marta 1972. godine na pomoćnom terenu stadiona „Blatuša“. Osim što su neprikosnoveni u državnom prvenstvu, „Crno-crveni“ su sedam puta osvajali i prvenstvo bivše Jugoslavije a šest puta su bili i pobjednici Kupa. Tokom osamdesetih godina Čelikovi igrači postaju okosnica reprezentacije bivše države i mnogi od njih uspješno nastavljaju karijeru u klubovima širom Evrope.
Prigodna poštanska markica
Trenutno su jedini sportski kolektiv u našoj državi koji je osvojio regionalno prvenstvo, a to su uspjeli u sezoni 2014/15.
Prvi dio svečanosti će se održati 11. marta, okupljanjem u Muzeju grada Zenice uz prigodan program na kojem će biti promovirana monografija Kluba i poštanska markica.
– Planiran je dolazak velikog broja starih igrača pa čak i igrača prve generacije koji su još uvijek tu s nama. Trenutni broj ne možemo reći jer naši igrači još uvijek potvrđuju dolazak a ovisi i od epidemioloških mjera -rekao je za „Našu riječ“ Mirza Oruč, član Upravnog odbora i jedan od trenera u klubu, te dodao da su se javili na Konkurs koji je raspisala BH Pošta a tiče se kreiranja programa izdanja prigodnih markica za 2022. godinu.
– S obzirom na značaj događaja, naš prijedlog je prihvaćen. Što se tiče motiva, poslano je nekoliko prijedloga koji su još uvijek u fazi izrade u suradnji s BH Poštom -kaže Oruč.
Revijalne utakmice
Dan kasnije, u subotu, 12. marta, na centralnom terenu Kamberovića polja će se odigrati revijalna utakmica a Svečana skupština i uobičajeno „treće“ poluvrijeme je planirano isti dan u restoranu Staro pozorište. Obilježavanje rođendana se završava 13. marta turnirom na kojem će učestvovati mlade selekcije kluba i gosti.
– Revijalne utakmice su zakazane na taj način da će u jednoj igrati aktivni igrači a u drugoj veterani našeg kluba kao i gosti koji budu na tom dešavanju. Turnir za malu raju je zakazan kao poseban događaj s dolaskom klubova iz Hrvatske i Srbije ali u skladu s epidemiološkim mjerama, čekamo potvrde svih učesnika -kaže Oruč na kraju razgovora.