Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u srijedu zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija dok će prvi dan ramazanskog posta biti u četvrtak, 23. marta. U susret ramazanu, važnosti ovog mjeseca i njegovim blagodatima razgovarali smo sa Fuadom ef. Omerbašićem, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. Fuad ef. Omerbašić rođen je u Miljanovcima. Radio je kao imam u džematu Mrkotić te je bio imam Čarši džamije u Tešnju. Dobitnik je Priznanja Muftijstva zeničkog Muderris Derviš ef. Spahić kao i priznanja Hasan ef. Škapur koje se dodjeljuje povodom 12. rebiu-l-evvela za poseban doprinos razvoju i izučavanju islamskih znanosti, s posebnim akcentom na hadis.
U ramazanskim danima smo upućeni jedni na druge
„Pred nama su mubarek dani ramazana. Riječ ramazan se spominje u Kur'anu jedanput. Dvije vrijednosti se vežu za ramazan, i to početak objave Kur'ana i propis posta kao obligate islamske dužnosti. Muhammed a.s. je rekao da je to vrijeme kada ramazanskim fadiletima otvaramo vrata dženneta, a zatvaramo vrata džehennema. Ramazan je vrijeme kada post čisti dušu od tijela, a postačko srce ima posebnu vrijednost“, kazao nam je ef. Omerbašić na početku razgovora.
NR: Šta svaki vjernik može uraditi kako bi ramazanske dane proveo što kvalitetnije, te kako bi od ramazanskog posta izvukao ono najljepše?


NR: Koja je vaša poruka našim čitateljima i vjernicima uoči ovogodišnjeg mjeseca ramazana?
Omerbašić: Ramazan je jedna vrsta odgojne škole koju pohađamo i u kojoj želimo da postignemo odlične rezultate. Ti rezultati zahtjevaju odricanje, žrtvu i ne mogu se postići brzo i lahko. Određeni broj dana ramazana, pruža nam priliku da budemo bolji i da imamo sretniju budućnost. Neka vrijednosti ramazana budu naši svjedoci da smo razumjeli riječi Muhammed a.s.:“Došao vam je ramazan, mjesec berićeta. U ovome mjesecu Allah vas prekriva svojom milošću, oprašta vam grijehe i prima dovu…“. Neka su nam hairli mubarek dani ramazana. Ramazan šerif mubarek olsun.


OMERBAŠIĆ: Za ramazanske dane kaže se, da su to dani aktivnog ibadeta. Dani u kojima nismo prepušteni sami sebi. Dani u kojima smo upućeni jedni na druge, odnosno na džemat. O tome svjedoče naši sehuri, iftari, mukabele, naš zekat, sadekatul fitr… Važno je da vrijednosti džemata imamo i poslije ramazana. Kroz džemat čuvamo i jačamo određene vrijednosti, kao što su državne institucije, institucije Islamske zajednice. Danas je važno da ne pravimo probleme između sebe već da ih riješavamo. Naš zadatak na ovom prolaznom svijetu jeste da budemo ključ rješenja, a ne ključ problema.
NR: Možete li nam reći šta koje su sve aktivnosti planirane za muslimane s područja vašeg medžlisa?
OMERBAŠIĆ: Izvršni odbor Medžlisa Tešanj na osnovu smjernica koje su usvojene na predramazanskom savjetovanju usvojio je plan aktivnosti za ovogodišnje ramazanske dane. Kao i do sada one su raznovrsne i primjenjive za svakog onog ko želi da osjeti draž ramazana i ko želi da svojim postupcima otvara vrata dženneta, a zatvara vrata džehenema. Potrebno je istaći da je i ove godine predviđeno učenje hafiske mukabele u Čarši džamiji, iftar za profesore odgojno-obrazovnih institucija, klanjanje teravih namaza na 64 mjesta i dova za početak izgradnje solarne elektrane jačine 100 kW, koja je ujedno prva na području Rijaseta Islamske zajednice.
Zadovoljni ostvarenim rezultatima
NR: Šta biste Vi izdvojili kao specifičnosti tešanjskog kraja i ljudi koji žive na ovom području?
OMERBAŠIĆ: Gazi Ferhad-beg je ostavio trag na ovim prostorima. On je još uvijek vidljiv i dokle god je čestitih njegovi potomaka koji nam poručuju da činjenje dobra nema granica i da se dobro vraća dobrim nadat ćemo se da će priča o Medžlisu Tešanj još dugo trajati, kako unutar zajednice tako i društvene odgovornosti. Najveći resurs Medžlisa Tešnja jesu njegove džematlije i imami, koji vole svoju sredinu, i koji čuvaju ljepotu koju ima Bog podario.
NR: U protekloj godini MIZ Tešanj proveo je brojne aktivnosti. Šta biste posebno istakli, te jeste li zadovoljni radom mekteba ali i odzivom djece?
OMERBAŠIĆ: Godina koja je iza nas predstavlja kontinuitet mjerljivih rezultata unutar Islamske zajednice. Kao glavni imam mogu iskazati zadovoljstvo rezultatima kao i zahvalnost svima onima koji su doprinijeli da oni imaju uzlaznu liniju. Posebno bi istakao da su na takmičenju polaznika mektebske pouke za nivo Rijaseta, zenički muftiluk predstavljala četiri polaznika od kojih su dva bila sa područja Medžlisa Tešanj. Jedan od njih osvojio prvo mjesto. Važno je napomenuti da su u 2022. godini izvršene pripreme za izgradnju fotonaponske solarne elektrane „Green Vakuf Tešanj 1“ od 100 kW, čiji radovi, ako Bog da, trebaju započeti 12.4.2023. Naravno, Medžlis Tešanj je sastavni dio zeničkog muftiluka, u kome smjernice muftije daju širinu u radu i institucijalnu stabilnost u razumjevanju islama.