Prema preliminarnim rezultatima nedavno održanih Općih izbora za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona Narodni Evropski savez Bosne i Hercegovine je dobio 8.260 glasova, odnosno 6,13%. Predsjednik Regionalnog odbora NES-a doc.dr. Ramo Isak u izjavi za Našu riječ kaže da je na području ZDK ostvaren bolji rezultat ali da nije došlo do povećanja zastupnika koje je bilo očekivano.
– Znači da birači nisu prepoznali ono što smo u ZDK uradili za njih jer smo bili jedina Vlada u zadnjih 20 godina koja se borila za ZDK i koja je imala najveće investicije u ZDK, što znači da ljudi nisu glasali za djela, glasali su opet za prazna obećanja. Iako smo na određenom broju biračkih mjesta utvrdili određene nepravilnosti od strane određenih političkih opcija gdje je zasigurno jedan broj glasova nama umanjen ali to opet u konačnici ne mijenja ništa, to bi bio taj treći zastupnik kojeg smo očekivali -kaže Isak te dodaje da je bitno da nije došlo do pada te je ostvaren veći broj glasova prema informacijama aktivista NES-a s terena.
– Najbitnija stvar je da smo ostali stabilni a sve ostalo je do birača, ponavljam nisu glasali za djela jer nisu prepoznali šta su uradili ministri iz NES-a i šta su uradili zastupnici u Skupštini ZDK i delegati u Domu naroda u interesu ZDK. Mi smo zadovoljni jer smo kampanju vodili na način da nikog ne vrijeđamo niti napadamo. Naša kampanja se zasnivala na prezentaciji onog šta smo uradili u zadnjih tri i pol godine, kako smo dio Vlade ZDK -istakao je Isak te na kraju dodao da se tek vratio sa službenog puta i nije bio u mogućnosti da razgovara s predstavnicima drugih političkih opcija oko sastavljanja skupštinske većine te da će se s tim krenuti nakon objave konačnih rezultata Općih izbora.