Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu nepovoljna sa stalnim rastom oboljelih, ali da više zabrinjava teška klinička slika bolničkih pacijenata.
“Ne radi se o enormnom povećanju, ali nas zabrinjava činjenica da se sve više radi o mlađim osobama i sa sve težom kliničkom slikom. Sve veći oboljelih zahtijeva bolnički tretman i kiseoničku podršku”, rekao je Jupić u srijedu nakon sjednice Kriznog štaba.
Pritisak na bolnicu
Jupić je naveo da su trenutno pod najvećim pritiskom covid-timovi i zaposleni na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, koja od početka pandemije radi sa nedovoljnim brojem ljekarskog kadra. “Mi u ZDK u ovu borbu smo ušli sa šest infektologa i 15 anesteziologa, od kojih je 5-6 trenutno “izvan stroja” zbog posljedica zaraze korona virusom”, rekao je Jupić, dodajući da, uprkos tome, zdravstveni sektor u ZDK-u još uvijek uspijeva odgovoriti izazovima pandemije.
Jupić se zahvalio građanima koji poštuju mjere, nadležnim službama i svim zdravstvenim radnicima koji su doprinijeli da se pandemija drži pod kontrolom. “Situacija u ZDK i FBiH se bitno ne razlikuje od zemalja regiona koje su već započele vakcinaciju. Zdravstveni radnici daju značajan doprinos s obzirom na kapacitete kojima se raspolaže i nadam se da neće doći do kolapsa zdravstvenog sistema”, rekao je Jupić.
Smrtnost manja u FBiH
Iznio je podatak da je na nivou BiH do sada potvrđeno 135.000 slučajeva zaraze, od čega u Republici Srpskoj 45.000, a 90.350 slučajeva u Federaciji BiH, koja ima dvostruko veći broj stanovnika od RS-a. U FBiH je oporavljeno 80.000, a u RS-u 36.000 oboljelih. Od korona virusa u FBiH preminulo je 2.865 ljudi, a u RS-u 2.315. Stopa smrtnosti u RS-u iznosi 210, dok je taj broj u FBiH 129 na 100.000 stanovnika. Jupić je naglasio da je stopa smrtnosti u FBiH niža nego u RS, ali i u susjednoj Hrvatskoj.
Policija i inspekcija
Sjednici su, u smislu saradnje i preduzimanja opsežnih mjera kontrole primjene mjera, prisustvovali policijski komesar Semir Šut i vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Šemsudin Muhić.