Žepče je u petak bilo centralno mjesto obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije RBiH za područje Zeničko-dobojskog kantona. U organizaciji koordinacije boračkih organizacija općine Žepče, manifestacija je započela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti boračkih organizacija i delegacija kantonalnih i općinskih vlasti na partizanskoj spomen kosturnici, spomeniku civilnim žrtvama rata i centralnom Gornjomahalskom šehidskom mezarju u Žepču. Nakon učenja Fatihe i polaganja cvijeća na šehitlucima, u pratnji članova boračkih organizacija i građana općine Žepče ulicama grada upriličen je defile ratnih zastava 3. Korpusa Armije RBiH. Na svečanoj akademiji koja je upriličena ovim povodom o ulozi i herojstvu jedinica Armije RBiH govorilil su ratni komandant bataljona žepačke 319.b.br. Haso Mandžuka te general Armije RBiH Džemal Merdan.
-Armija RBiH potvrdila je historijisku činjenicu da rat ne može izgubiti armija koja u sebi ima jedinstven i dobro organizovan narod, što je ključ uspjeha, kazao je general Merdan, istakavši kako je Armija RBiH ostvarila svoj strategijski cilj očuvati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost međunarodno prizanate države Bosne i Hercegovine.
Ministar za boračka pitanja ZDK, Fahrudin Čolaković koji je uz brojnu delegaciju izvršne i zakonodavne vlasti Kantona prisustvovao obilježavanju godišnjice formiranja Armije RBiH u Žepču, pozvao je sve iskrene Bosance i Hercegovce koji razumiju tešku situaciju u društvu a posebno u branilačkoj populaciji da svi zajedno podenesemo teret u izgradnji države, ali i teret borbe za prava svakog njenog pojedinca a posebno onog koji je utkao u ovu državu svoj dio tijela, zdravlje i najbolje godine, ističući na kraju da je odbrana države obaveza ali je i obaveza države da brani one koji su joj vratili državnost i nezavisnost.
Ovom prilikom uručene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola Žepča za literarne radove po raspisanom konkursu na temu „ ARBiH –Heroji kojima smo zahvalni „ kao i zahvalnice boračkim i nevladinim organizacijama za uspješno realizovan događaj kojim su u Žepču i kantonu obilježene tri decenije od formiranja Armije RBiH.
U poslijepodnevnim satima, u znak sjećanja na 15.april, godišnjicu oslobađanja Žepča od fašizma, žepačko i kantonalno Udruženje UABNOR-a te boračke organizacije uz predstavnike lokalne vlasti na partizanskoj spomen-kosturnici na Lazini polaganjem cvijeća i minutom šutnje odale su počast antifašistima iz Drugog svjetskog rata.