Nedavno je održana redovna sjednica Skupštine Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Zeničko-dobojskog kantona, a koju čine svi sindikalni povjernici srednjih škola, ustanova kulture i Univerziteta u Zenici. Na sjednici je razmatran završetak nastavne godine i početak nove školske godine, početak pregovora za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, ali i rješavanje problema nedefinisanog radno-pravnog statusa radnika u ustanovama kulture, kao i organizaciono jačanje u okviru Sindikata.
„Skupština je, jednoglasno, izrazila zadovoljstvo i čestitke svim akterima u srednjim školama u obrazovanju, prije svega nastavnicima i profesorima i ostalima koji neposredno i direktno utiču na odgoj i obrazovanje, uspješnom privođenju kraja nastavne godine i ispraćaju maturanata kojima želimo uspješan nastavak obrazovanja, dakle onima koji će studirati, a onima koji će tražiti posao želimo mnogo sreće. Nadamo se i zahtijevamo od naših poslodavaca da prihvate nove mlade radne snage, da ne bi ostajali bez onih navjrijednijih, a to je naša mladost“, kaže Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK.
Usvojeni su i određeni zahtjevi i stavovi za pregovore sa Vladom ZDK i resornim ministarstvom po pitanju, između ostalog, mogućeg povećanja plaća. „Utvrdili smo i stavove za pregovore sa resornim ministarstvom kako početi i pripremiti se, što kvalitetnije i bezbjednije, za novu školsku godinu. Također smo uputili zahtjeve prema Vladi, da ispoštuje svoje obećanje da će organizovati sastanak i da ćemo naći način za povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju početkom juna. Insistiramo da se obave razgovori i utvrdi način povećanja plata radnicima u osnovnim i srednjim školama i visokom obrazovanju, ali i da se nađu sredstva za povećanje plaća radnicima u kulturi. To očekujemo od nove izvršne i zakonodavne vlasti, a dosadašnjim dijalogom smo pokazali da to možemo, te se nadamo da ćemo u tome i uspjeti“, rekao je Hadžić.