Centar za kulturu Zavidovići organizirao je višednevnu manifestaciju kulturno-zabavnog karaktera “Ljeto u gradu 2022”.
Brojni realizovani događaji
Prema riječima Sanela Jalmanovića, direktora Ustanove, cilj je bio da se pripremi program u kojem bi bilo za svakoga po nešto, od sportsko-rekreativnih, muzičkih, zabavnih ali i kulturnih i eduktivnih sadržaja. Da je cilj ispunjen, govori podatak da je svaki događaj privukao veliki broj građana.
U prvom dijelu Manifestacije organiziran je zabavni dan za najmlađe. Uz zanimljive rekvizite i igračke, vrijedni volonteri UG”CeKER” potrudili su se da se djeca zabave.
Isti dan je u foajeu Centra za kulturu održana izložba pod nazivom “Zavidovićki dani knjige”, gdje su bila izložena objavljena djela 92 zavidovićka pisca.
Potom je održan okrugli sto na temu “Tragovi kulture u Zavidovićima”, nakon čega je druženje učesnika i publike nastavljeno uz čitanje poezije zavidovićkih pjesnika.
Trećeg dana Manifestacije održan je šahovski turnir. Dodijeljene su nagrade za najbolje i to, za treće mjesto Suadu Avdušinoviću, drugo Mirhetu Ćoriću, a prvi plasirani šahista bio je Ahmed Hajdarovac. Četvrti dan održan je kviz znanja gdje su takmičarke i takmičari pokazali zavidno znanje iz različitih oblasti. Poredak ekipa je izgledao ovako, prvo mjesto-ekipa „Tornado“, drugo- ekipa „Pingvini“ i trećeplasirana bila je ekipa La familia. Ekipa Tornado je svoju nagradu uručila najmlađim takmičarima iz grupe Super grupa. Peti dan Manifestacije obilježio je rock koncert. Rock hitove publici su donijeli Lazy band i Band uz Iman Ahmić i Samira Marušića.
U okviru petog programskog dana Manifestacije “Ljeto u gradu 2022” održana je izložba kućnih ljubimaca. Manifestaciju su posjetili izlagači i susjednih općina, a publika je birala najljepše.
Jedan od događaja koji izazove najviše pažnje kada je u pitanju kulturno-zabavna manifestacija “Ljeto u gradu” je „Večer sevdaha“. U cjelovečernjem umjetničkom programu izvedene su naljepše sevdalinke u interpretaciji Alme Subašić. Poeziju je recitovao Armin Omerović uz orkestar maestra Damira Galijaševića.
U petak je održana unikatna izložba “Minijatura na vrhu olovke” autora Jasenka Đorđevića. Specifična je jer predstavlja umjetnost kojom se bavi tek nekoliko ljudi na svijetu. Autor je izradio više od 200 skulptura.
Manifestacija traje do četvrtka
Narednih dana, tačnije do zatvaranja Manifestacije „Ljeto u gradu 2022“ u Zavidovićima je planirano još čitav niz aktivnosti, od sportskih i zabavnih do izložbe domaćih proizvoda.
Manifestacija se zatvara u četvrtak, 18.8.2022. godine, pozorišnom predstavom „Čekaonica“ koju izvodi starija skupina škole glume pri Centru za kulturu Zavidovići.