Gimnazija „Muhsin Rizvić“ iz Kaknja nedavno je ispratila 51. generaciju maturanata. U ovoj generaciji posebno su se istakli maturanti razreda koji su ostvarili razredni prosjek ocjena 5.0.
Prema riječima Maida Goralije, direktora Gimnazije „Muhsin Rizvić“, nastavni kadar, kao nezaobilazna karika u procesu obrazovanja, uveliko je doprinio ostvarenim rezultatima učenika. „Uposlenici naše Škole odavno su pokretači novih načina pristupa učenicima, a u skladu sa Zakonom. Klasični, formalni način predavanja odavno je zamijenjen savremenijim načinima poučavanja i podučavanja učenika“, kaže Goralija istakavši da se mladi nastavni kadar, kao i uposlenici koji imaju mnogo više radnog staža u obrazovanju, ne libe koristiti savremene informaciono-komunikacijiske tehnologije prilikom realizacije nastave. „Sve su to razlozi dobrih rezultata naših učenika. Uostalom, mogu se markirati rezultati interno, ali je nemoguće ostvariti odlične rezultate u vanškolskim aktivnostima i takmičenjima, gdje je sud o tome eksterni. Kažem ovo iz razloga jer se u medijima posljednjih dana pojavljuju mnogobrojni negativni komentari vezano za uspjehe naših učenika“, kaže Goralija.
Istakao je da je ovo generacija koja je ostvarila najbolji uspjeh u historiji ove obrazovne ustanove, a dokaz tome su i takmičenja na kojima su učenici učestvovali. „Ostvarili su veoma zapažene rezultate na školskim, općinskim, kantonalnim, federalnim, državnim i internacionalnim takmičenjima. Kada se pogledaju teme na koje su pisali naši učenici, vidimo da je ovo generacija koja zasigurno nadilazi sve prethodne“, poručio je Goralija.