Povodom obilježavanja 15. aprila, Dana Općine Kakanj, sa Mirnesom Bajtarevićem, načelnikom Općine Kakanj, razgovarali smo o realizaciji planiranih aktivnosti i projekata u ovoj godini, kapitalnim ulaganjima, izdvajanjima iz ovogodišnjeg Budžeta.
Kapitalna ulaganja
NR: Koliki je budžet Općine za 2023. godinu? Za šta je planiran najveći iznos te da li je razvojna ili socijalna komponenta budžeta dominantnija? Šta izdvajate kao posebno značajne stavke u budžetu, a u interesu potreba i zahtjeva građana?
Bajtarević: Budžet za 2023. godinu Općina Kakanj je usvojila još u decembru prošle godine. Iznos budžeta za ovu godinu je 33.861.263,71 KM. Značajno obilježje ovogodišnjeg budžeta su ulaganja u kapitalne projekte u iznosu od 8 miliona KM. Pored kapitalnih izdvajanja, ponovo smo opredijelili značajna sredstva za privredu i poljoprivredu, socijalne kategorije, unapređenje rada javnih preduzeća i ustanova, različita udruženja… Želim akcentirati da značajna sredstva ulažemo i u putnu infrastrukturu, sistem javne rasvjete, komunalnu higijenu, sport, obrazovanje…
NR: Šta je planirano da se uradi u ovoj godini, kada su upitanju kapitalna ulaganja i infrastrukturni projekti?
Bajtarević: Već godinama nastojimo realizirati projekte koje kakanjska javnost i naši građani prepoznaju kao bitne i potrebne. Od većih projekata koje u ovoj godini realiziramo izdvajamo izgradnju mosta preko rijeke Bosne u MZ Modrinje te nabavku i instalaciju potpuno novog ski lifta na kakanjskim Ponijerima, jedinom skijalištu u našem kantonu. Ova dva projekta vrijedna su oko 3,5 miliona KM i finansirana su sa nivoa Općine Kakanj, Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH. Pored ovih projekata, izdvajamo više od 2 miliona KM u ostale putne pravce na području naše općine (u kakanjskim mjesnim zajednicama). U javnu rasvjetu u 20 kakanjskih sela ulažemo više od 500.000 KM. U fazi smo obezbjeđenja projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ulice branilaca u Kaknju, za izgradnju saobraćajnice od rudničke separacije do Haljinića, za rekonstrukciju kružnog toka kod zgrade Općinskog suda…
Kontinuirana podrška
NR: Nedavno ste potpisali ugovor za pomoć javnoj kuhinji u Kaknju, te finansirate gradnju kuće za porodicu Mašić iz kakanjskog naselja Brnj. Da li ćete nastaviti s podrškom razvoju poduzetništva, izdvajanjima sredstava za poticaje u poljopivredi, podršci učenicima, sportu, mladima, porodiljama, građanima u stanju socijalne potrebe?
Bajtarević: Izgradnju kuće za našu kakanjsku porodicu Mašić sufinansiramo zajedno NHU Oslonac iz Tešnja. Jako nam je stalo da pomognemo onima koji su u potrebi. Ovdje se radi o osobama s invaliditetom i vjerujem da će im ova kuća olakšati svakodnevni život. Već godinama izdvajamo sredstva za Merhametovu javnu kuhinju, Udruženje Dlan, Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u Visokom, kakanjski Dom zdravlja, bračnim parovima koji se pokušavaju ostvariti kao roditelji kroz proces medicinski potpomognute oplodnje, za stipendije studentima i đacima, za različita druga udruženja i pojedince. Sa tom praksom smo nastavili i u ovoj godini.
Posebne programe kreiramo kao poticaje privredi i poljoprivredi. I u 2023. godini kroz više od 20 poticajnih programa opredijelili smo oko milion KM. I ove godine očekujemo kroz ove programe osnivanje značajnog broja obrta i privrednih društava, ali i nova zapošljavanja u postojećim preduzećima.
NR: U martu je realizovana i akcija „Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije“. Koliko se volontera odazvalo akciji, te koji su lokaliteti očišćeni?
Bajtarević: Već tradicionalno pred proljeće organizujemo akciju čišćenja naše općine. Jako me raduje što Kakanjke i Kakanjci baštine tu pozitivnu praksu uključivanja u volonterske akcije. Time pokazujemo i našu ljubav prema domovini i rodnom kraju. U ovogodišnjoj akciji učestvovalo je oko 2.000 naših građana i građanki, osnovaca i srednjoškolaca, penzionera, sportista, demobilisanih boraca, privrednih društava i svih drugih. Prikupljene su značajne količine otpada i isti je zbrinut od strane JP Vodokom. Posebno me raduje angažman naših ljudi u mjesnim zajednicama i sav njihov doprinos je značajan u kreiranju jedne druge, bolje slike o Kaknju i našim stanovnicima.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju