Predstavnici Boračkih organizacija Grada Zenice su u petak reagovali na prvostepenu presudu kojom je general Armije Republike BiH i bivši komandant 3. korpusa ARBiH, Sakib Mahmuljin, na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog nesprječavanja ratnih zločina na području Vozuće i Zavidovića. Na konferenciji za novinare poručeno je da je presuda koja je donesena velika sramota.
– Ova presuda je dno ispod dna. Presuda koja je izrečena u trajanju od deset godina ne može biti razumljiva. Smatramo da je ovo politička presuda. Mi smo u Zenici, vjerovatno će biti konferencije i u drugim gradovima, željeli pokazati da se nećemo s time složiti. Tužilaštvu i Sudu ćemo poručiti da se ne može tako suditi, a cilj i ove presude je izjednačavanje žrtve i agresora. Kantonalni savezi Zeničko-dobojskog kantona također će dati svoj komentar -izjavio je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja u Zenici, Alija Redžić, i dodao kako će se, kad se povežu na Federalnom nivou, pojaviti pred Sudom BiH s porukom: Mahmuljin je nevin.
– Tu se spominje 50 vojnika, to su ipak bili vojnici, a po BiH imamo i s jedne i s druge strane, počinjene zločine nad civilima i djeci, a o tome u Tužilaštvu i Sudu nikada nije ništa pokrenuto. Ovo je sramota za Tužilaštvo, ali i za Sud, da obrazovani ljudi donesu ovakvu presudu -zaključio je Redžić.