Premijerka Amra Mehmedić poželjela je dobrodošlicu učesnicima 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj-BiH 2023, čiji je pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona:
-Živimo u vremenu informacionih tehnologija i svima dostupnih digitalnih kanala komunikacije, ali je neposredan kontakt zadržao svoje prednosti, posebno na poslovnim sajmovima kakav je Međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH. Stoga se Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijelila da ovogodišnji Sajam podrži najsnažnije do sada, kroz direktnu podršku organizatoru – Udruženju privrednika «Biznis-centar» Jelah-Tešanj, ali i kroz podršku nastupu naših kompanija na zajedničkom štandu zajedno sa Ministarstvom za privredu.
Ovogodišnji, 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj-BiH 2023 prilika je da predstavimo poslovni ambijent i komparativne prednosti Zeničko-dobojskog kantona, koje su prepoznali brojni investitori, među njima i neke velike svjetske korporacije, ali i mjere Vlade za jačanje privrede i izgradnju poslovne infrastrukture. U budžetu Ministarstva za privredu za 2023. godinu opredijelili smo rekornih 8,2 miliona KM, od čega 4,6 miliona KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta kroz set direktnih podsticaja i subvencija te 3,6 miliona za izgradnju i opremanje poslovnih zona.
Želimo da pomognemo našim kompanijama da osnaže i budu konkurentne na domaćem i stranim tržištima, a jedinicama lokalne samouprave da sa kvalitetnom poslovnom infrastrukturom privlače nove investitore koji će otvarati nova radna mjesta. To je politika kojoj Vlada Zeničko-dobojskog kantona ostaje dosljedna i zbog koje je Zeničko-dobojski kanton postao zamajac ekonomije Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.
Na kraju, Udruženju privrednika “Biznis-centar” Jelah-Tešanj upućujem iskrene čestitke za sjajnu organizaciju Sajma. Svim izlagačima želim uspješan Sajam i da uspostave kvalitetne kontakte i partnerstva, a gostima iz drugih bh. regija i inostranstva da, pored toga, iz Tešnja i Zeničko-dobojskog kantona ponesu najljepše uspomene.