Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), prikupljenim od vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu, do 22. augusta, u ovom kantonu je primljeno 104.786 doza vakcina, od čega je utrošeno više od 77 hiljada doza.
Prema izvještajima iz 17 vakcinalnih centara u Zeničko-dobojskom kantonu, prvu dozu neke od raspoloživih vakcina primilo je 50.006 osoba, dok je potpuno vakcinisano (s dvije doze vakcine) 22.318 stanovnika ZDK. Statistički podaci INZ-a ukazuju da, od broja potpuno vakcinisanih, dvije trećine pripada populaciji starijoj od 60 godina, a jedna četvrtina su hronični bolesnici.
Vakcinacija u ZDK se provodi ili se provodila u dvanaest domova zdravlja u svim općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona, Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica, te kantonalnim Zavodu za borbu protiv ovisnosti i Zavodu za medicinu rada, te u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Zvanični podaci govore da u Zeničko-dobojskom kantonu živi nešto više od 286 hiljada punoljetnih osoba, što znači da je prvu dozu primilo 17,5, a potpuno je vakcinisano 7,8 posto stanovništva. O tačnom broju onih koji su vakcinisani van granica BiH ne postoji sigurna evidencija.
U ZDK je do navedenog datuma najviše stiglo AstraZeneca vakcina, više od 56 hiljada, potom slijede Pfizer s gotovo 24 hiljade, te Sinofarm s više od 17 hiljada, kao i Sinovac s više od 7 hiljada vakcina. Vakcine Sputnik V, Moderna i Johnson/Johnson do sada nisu dolazile u ovaj kanton. Iz Instituta još jednom apeluju na sve kategorije stanovništva da, čim im to uvjeti omoguće, pristupe procesu imunizacije i vakcinišu se bilo kojom od raspoloživih vakcina, jer su dosadašnja iskustva iz svih država i više od pet milijardi implementiranih doza pokazala da jedino i samo vakcine štite sigurno od smrti ili težih komplikacija uslijed ponovne zaraze COVID-om 19.
Kako ističu iz INZ-a, u skladu sa sloganom javne kampanje koju provode, jedino imunizacija znači i potpuna normalizacija života u BiH, ali i cijelom svijetu.