Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je jučer (ponedjeljak) sa Rudnikom mrkog uglja Zenica Sporazum o načinu i rokovima izmirenja duga po osnovu izvršnih rješenja, a na ovaj način riješen je dugogodišnji problem blokada računa po osnovu ovog duga.
Naime, prema Sporazumu strane su se usaglasile kako dugovanje RMU Zenica prema Gradu Zenica na ime obračunatih kamata za glavni dug iznosi ukupno 2.542.462,87 KM.
“Dogovoreno je kako će cjelokupan iznos duga u iznosu od 2.542.462,87 KM RMU Zenica platiti u trideset mjesečnih rata, počev od 1. septembra, i to prvih šest rata u iznosima po 30.000 KM, 23 rate po 98.435 KM i jednu ratu u iznosu od 98.457,87 KM. Poštivanjem ovog Sporazuma, čije sam postizanje i potpisivanje i ranije inicirao, spriječit će da rudarima bude blokiran račun. Dakle, blokada računa Rudnika više neće biti uzrokovana po osnovu duga prema Gradu Zenica, ukoliko se bude poštovao Sporazum. Drago mi je da smo konačno prevazišli ovaj problem budući da itekako poštujem komorate koji zarađuju hljeb sa sedam kora”, rekao je gradonačelnik Kasumović.
Podsjetimo, dogovor o zaključenju ovog Sporazuma postignut je 5. aprila na sastanku u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom Zenice kojem su, između ostalog, prisustvovali predstavnici RMU Zenica i Elektroprivrede BiH, saopćeno je iz Odsjeka za protokol i informisanje Gradske uprave Zenica.