Sindikalna podružnica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica protekle sedmice održala je konferenciju za medije na kojoj su ukazali na probleme sa radom u ovoj ustanovi.
Povećanje plaće, isplata zaostalih primanja
Kako kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, o navedenim problemima pokušali su razgovarati sa osnivačem i menadžmentom Ustanove međutim nisu naišli na dobru volju. „Imali smo problema oko sezone godišnjih odmora gdje su kolegice radile s prevelikim brojem djece koji je daleko iznad standarda i normativa i danas imamo tu situaciju da u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima rade sa 40-50-60 polaznika što nisu uslovi koje očekuju roditelji koji ostave djecu u te ustanove. Moramo voditi računa o interesima djece. Mnogo je nelogičnosti, postoje i kašnjenja u pogledu primanja. Ne želimo da se o tome šuti pa da reagujemo nakon deset neisplaćenih plaća i regresa. Želimo odmah reagovati jer nemamo uvid u poslovanje ustanove. Kada bi Uprava javno iznijela podatke s kojim sredstvima raspolaže, možda bismo imali razumijevanje za kašnjenje isplate nekih stvari“, kaže Šatorović te dodaje da imaju problem i sa radom sindikata koji se pokušava rasformirati. „Imamo pritisak na radnike da se iščlanjuju iz sindikata, a imali smo i najave premještanja radnika iz vrtića u vrtić kao vid represivnih mjera. Želimo da djeca u zeničkim vrtićima imaju iste, da ne kažem bolje, uslove nego igdje drugo i da radnici budu plaćeni. Žalosno je da ove odgajateljice, imaju najmanju plaću odgajatelja u cijeloj BiH i ovo je razlog zbog čega su odlučile upoznati javnost o svojim problemima“, ističe Šatorović.
Sindikalna povjerenica Jasminka Maličbegović istakla je da se njihovi zahtjevi ogledaju u povećanju plaće za 20 posto. „Kao osoba sa VSS imam platu 1.100 KM. Želimo isplatu zaostalih primanja, a posljednji topli obrok smo dobili za juli i iznosi 8,5 KM. Isplatu regresa tražimo za 2020., 2021. i 2022. godinu. Govore nam i da nemaju sredstava za nove kadrove. Imamo prostore, ali nemamo osoba koje bi radile s djecom. Prostori zjape prazni dok imamo djecu na čekanju da krenu u vrtić“, kaže Maličbegović.
Maja Husaković, članica Sindikalne podružnice, kazala je da je rok za ispunjavanje zahtjeva 20. novembar, u suprotnom će stupiti u štrajk te će obavljati samo minimum poslovanja, bez obavljanja osnovne djelatnosti.
Netransparentnost rada UO
Odgajateljice u ovoj ustanovi Alma Bečarević i Emina Vardo istakle su da je problem i netransparentnost rada Upravnog odbora koji ne radi u svrhu napretka ustanove.
„Problem je i prisustvo sjednicama UO jer nam se odobri samo da budemo tu kada se tiče nas zaposlenika, a kasnije nas zamole da izađemo. Ta netransparentnost i naša izolovanost je mogla rezultirati pozitivnim za nas uposlenike, ali se on nije desio zbog UO i direktorice ove ustanove“, kaže Bečarević.
“Radnici odu u penziji, budžet ostaje isti, ali nema tendencije popunjavanja radnih mjesta, te se onda vrši pritisak na druge radnike da preuzimaju djecu“, kaže Vardo.
Sindikalnoj podružnici JU POiO Zenica, pored Saveza samostalnih sindikata BiH, pružila je i Envera Šutman, sindikalna povjerenica JU Djeca Sarajeva.