Arhiva

Predsjedništvo Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad donijelo je odluku da će Zeničanka Amra Mehmedić biti mandatarka za sastav nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a nakon što su, ranije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, SDP BiH, Naša stranka, DF/GS, Narod i pravda i NES potpisali Sporazum o koalicionoj saradnji u Zeničko-dobojskom kantonu. Kada je u pitanju NES, u novoj koaliciji je Almina Sivić, ali ne i Ramo Isak, koji nam je rekao da će sjednica Regionalnog odbora NES-a biti održana u srijedu, te da nam do tada ne može odgovoriti na naša pitanja.
SDA nastavlja pregovore o formiranju nove Vlade ZDK


Od skupštinskog mandata zvanično su odustali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, a koje bi u Skupštini trebali zamijeniti Naida Delibašić-Alagić i Jasminko Kapić. Istu stvar je uradila i Vinka Aletović (SDP) iz Kaknja, koja je mandat u Skupštini ZDK ustupila Mladenu Simiću.


S druge strane, iz Kantonalnog odnora SDA ZDK su poručili da nastavljaju pregovore o formiranju nove Vlade ZDK. „Građani su dali najveće povjerenje SDA na čemu smo im zahvalni i SDA ZDK će nastaviti voditi pozitivne procese u Kantonu što su građani prepoznali i nagradili sa većim brojem glasova nego što SDP i BHI-KF imaju zajedno, a koje se nameću kao predvodnici neke nove većine i tzv. „programske koalicije“. Jedini zajednički sadržilac te nove „programske koalicije“ je da izbace SDA iz vlasti u Kantonu i time ponište volju građana Zeničko-dobojskog kantona u trenutku kada je ovaj kanton primjer dobre praske u mnogim oblastima i definitivno najstabilniji kanton u FBiH“, rekao je, između ostalog, Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK.


Novi saziv Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bi trebali činiti: SDA: Alija Ogrić (7.421 osvojen glas), Selvedina Sarajlić-Spahić (7.012), Mirnes Bašić (8.507), Ćazim Huskić (5.716), Erna Merdić Smailhodžić (5.162), Emir Džafić (4.832), Fahrudin Čolaković (5.526), Emira Drnda-Čičeklić (3.640), Mirela Mateša Bukva (3.733), Ibrahim Šišić (6.405) i Selma Mlivić (2.703); BHI-KF: Sanja Renić (3.470), Alen Kapković (3.440), Amela Granić (2.662), Vinko Marić (2.618) i Naida Delibašić-Alagić (2.175); SDP: Marina Mujkanović (1.440), Besim Smailbegović (1.918), Damir Memić (2.550), Jasminko Kapić (2.503) i Mladen Simić (1.571); DF: Goran Bulajić (2.159), Snježana Pandža (983) i Hajrudin Fermić (1.142); Amra Babić (5.340), Dejan Kovačević (742) i Harun Čolić (679) iz Naroda i pravde; HDZ: Ivo Tadić (5.650), Ivica Penić (2.493) i Anita Paurić (619); NES: Ramo Isak (3.505) i Almina Sivić (653); SBB: Omer Škaljo (1.772) i Vahid Ramić (1.392); Naša stranka: Behija Kulović iz (1.381).


Biranje delegata u Dom naroda
Kako nam je kazao Ćazim Huskić, aktuelni predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Stručna služba Skupštine ZDK zaprimila je, prošle sedmice, certifikate za zastupnike novog saziva Skupštine ZDK, čime je počela procedura za pripremu i rok za održavanje konstituirajuće sjednice.
„Krajnji rok za održavanje sjednice je 21. novembar. Očekujem da sve političke stranke dostave prijedloge svojih predstavnika s kojima bih se konsultovao i usaglasio oko zakazivanja konstituirajuće sjednice. Nadam se da ćemo taj sastanak održati u srijedu“, kazao nam je Huskić.
Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine ZDK-a birat će se i devet delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, i to četiri iz reda bošnjačkog, po dva iz reda hrvatskog i srpskog naroda i jedan iz reda Ostalih, a kako su kazali iz Centralne izborne komisije BiH, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra 2022. godine.