Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su jučer (ponedjeljak, 22. maj) u sedam sati, stupili u četverodnevni jednosatni štrajk upozorenja, koji će, ako račun Rudnika ne bude deblokiran kako bi bile uplaćene rate kredita i plate rudarima, u četvrtak, 25. maja od 15:00 sati, prerasti u generalni štrajk. Sindikat ZD RMU Zenica je odluku o organiziranju štrajka upozorenja te generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, donio na svojoj sjednici još 11. maja. O tome su obavijestili predsjednika Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine Sinana Husića te direktora ZD RMU Zenica Mensura Hukića. Kao razlog za najavu i organizaciju štrajkova naveli su blokade računa preduzeća što je dovelo do nemogućnosti isplate kredita prema bankama a upitna je i isplata plata koje bi rudari trebali dobiti 25. maja.
– Blokadom računa Rudnika postoji opravdana bojaznost za daljim radom i opstankom RMU Zenica -piše u odluci o štrajku, koju je Sindikat ZD RMU Zenica uputio na nadležne adrese.
Prema informacijama koje smo dobili, ovaj put je do blokade računa došlo od strane kompanije iz Poljske kojoj nisu isplaćeni radovi koje su obavili na čelu u jami Raspotočje.